Na hlavný obsah

Keď cestujete autom do zahraničia, treba dávať pozor. Draho vás môže výjsť aj rozdielna povinná výbava

Viete, aké pravidlá treba dodržiavať?

Keď cestujete autom do zahraničia, treba dávať pozor. Draho vás môže výjsť aj rozdielna povinná výbava
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Pri cestách do zahraničia je dôležité zoznámiť sa aj s pravidlami miestnej cestnej premávky. Napríklad povolená rýchlosť na diaľnici a rýchlostnej ceste je na Slovensku rovnaká. V Rakúsku už nie. Podobne je na tom aj Grécko a Taliansko. Rozdiely sú aj v povinnej výbave auta.

Pred začiatkom cesty si vždy overíme, či je auto v dobrom technickom stave a či má aj potrebnú výbavu. V niektorých krajinách Európy sa totiž líši. Napríklad v Grécku musí mať vodič aj hasiaci prístroj, v Bulharsku žiadajú okrem toho aj náhradné žiarovky či poistky.

V niektorých mestách v Európe môžete dostať pokutu aj za vstup do centra mesta. Je to preto, lebo nemáte nálepku, ktorá označuje emisnú normu auta.

Ako sa pripraviť na cestu k moru, zisťoval v relácii Správy :24 redaktor Boris Novotňák:

„Bežná vec je, že máte hotel, kde je ekologické obmedzenie, že môžu tam ísť vozidlá len s danou plaketou. Preto je dobré si zavolať do hotela, či je v takejto zóne, a oni vám to normálne k ubytovaniu vybavia. Stojí to zopár eur. Ale keď to nemáte, pokuta je vysoká,“ ozrejmil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Na cestu tiež treba vyraziť s časovým predstihom a starostlivo si ju naplánovať. „Takisto pri online aplikáciách a navigáciách si vieme v reálnom čase pozrieť, či je pred nami nejaká dopravná nehoda, alebo či je tam nejaká kolóna a zdržíme sa,“ uviedol manažér dopravného spravodajstva Zelená vlna STVR Ľuboš Kasala.

Poistenie auta či alkohol za volantom

Pred dovolenkou je tiež vhodné sa poistiť, a to nielen seba, ale aj vozidlo. Predídete tak viacerým komplikáciám. „Robia to komerčné poisťovne, kde uvediete evidenčné číslo vozidla a číslo karosérie, a oni vám poskytnú asistenčnú službu aj odťah, keby sa vozidlo pokazilo,“ objasnil Drahovský.

Vo väčšine krajín Európskej únie je povolená mierna hladina alkoholu za volantom. Do 0,5 promile môžete bez pokuty nafúkať v Grécku, Chorvátsku, Slovinsku, Bulharsku aj Taliansku. Ani v týchto krajinách sa však neoplatí pred cestou piť.

„Alkohol môže byť pri nehode predsa len priťažujúca okolnosť. A v niektorých krajinách dávajú pozor aj na to, či ste vodič začiatočník, alebo či ste vodič profesionál. Aj to môže zavážiť pri tom, keď sa stane nejaká dopravná nehoda a náhodou ste pod vplyvom alkoholu,“ doplnil Kasala.

Na cestách za dovolenkou si treba robiť prestávky. Najpodstatnejšia je tá na konci trasy. „Najviac nehôd na dovolenke alebo pri návrate z dovolenky je práve tých posledných 100 kilometrov. Všetci si myslia, že to už dôjdem, no a nedôjdu,“ upozornil Drahovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika