Na hlavný obsah

Keď človek prvýkrát vstúpil na mesiac, v Československu boli štyri hodiny ráno. Úspech posádky Apollo 11 má 55 rokov

Dodnes ide o jeden z najväčších úspechov amerického vesmírneho programu.

Keď človek prvýkrát vstúpil na mesiac, v Československu boli štyri hodiny ráno. Úspech posádky Apollo 11 má 55 rokov
Od prvého pristátia na mesiaci uplynulo 55 rokov. Foto: TASR/AP

Od prvého pristátia človeka na Mesiaci uplynulo už 55 rokov. Na palube kozmickej lode Apollo 11 boli traja astronauti. Edwin Aldrin, Michael Collins a Neil Armstrong. Práve Armstrong sa stal prvým človekom v histórii ľudstva, ktorý kráčal po povrchu Mesiaca.

„Je to malý krok pre človeka, ale veľký krok pre ľudstvo.“ Legendárne slová Neila Armstronga, ktoré počul celý svet, sa zapísali do histórie.

Výročie prvého pristátia na mesiaci pripomenul v Správach :24 redaktor Michal Cimerman:

V čase, keď prvýkrát v dejinách vstúpil človek na Mesiac, boli v bývalom Československu štyri hodiny ráno. Roztrasené čiernobiele snímky prvej mesačnej prechádzky Neila Armstronga a Edwina „Buzza“ Aldrina, počas ktorej vztýčili americkú vlajku, obleteli planétu.

„Dôležitým úspechom Apolla bola demonštrácia, že ľudstvo nie je navždy pripútané k planéte Zem a naše vízie idú ešte ďalej a naše možnosti sú neobmedzené,“ vyhlásil v roku 1999 Neil Armstrong.

Pocity vedeli opísať aj po rokoch

„Spomínam na to, ako sme sa približovali k Mesiacu. Bolo tam vzrušenie, očakávanie, sústredenie, aj účel. Amerika mala dosiahnuť nemožné,“ povedal v roku 2019 astronaut posádky Apollo 11 Edwin Aldrin.

„Cítili sme váhu celého sveta na našich pleciach. Vedeli sme, že nás bude sledovať každý – priateľ či nepriateľ. Chceli sme to urobiť čo najlepšie, a to si vyžadovalo veľa práce,“ opisoval v roku 2019 Michael Collins.

Posádka letela k Mesiacu takmer 103 hodín a strávila na ňom asi 20 hodín. Potom sa vydala na spiatočnú cestu. Projekt stál americkú vládu 25 miliárd dolárov.

„Na projekte Apollo pracovalo 400-tisíc ľudí a verte mi, 40-hodinový pracovný týždeň bol v tých časoch dovolenkou. Bolo to ťažké, ale zvládli sme to,“ priblížil astronaut z misie Apollo 10 Tom Stafford.

V rámci vesmírnych pretekov za čias studenej vojny na Mesiaci pristálo viacero sovietskych aj amerických modulov. Boli však bez ľudí. Dokázala to až posádka Apolla 11. Dodnes ide o jeden z najväčších úspechov amerického vesmírneho programu, ktorým vtedy demonštrovali svoje schopnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet