Na hlavný obsah

Keir Starmer je oficiálne novým britským premiérom. Do funkcie ho vymenoval kráľ Karol III.

Kráľ krátko predtým prijal rezignáciu Rishiho Sunaka.

Keir Starmer je oficiálne novým britským premiérom. Do funkcie ho vymenoval kráľ Karol III.
Britský kráľ Karol III. (vpravo) vymenoval za premiéra Keira Starmera (vľavo). Foto: SITA/Yui Mok, Pool Photo via AP

Britský kráľ Karol III. v piatok (5. 7.) vymenoval lídra Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády. Oznámil to Buckinghamský palác. Informovala o tom agentúra AFP a britských médií.

Buckinghamský palác pri tejto príležitosti zverejnil fotografiu z audiencie, na ktorej si kráľ podáva so Starmerom ruku. Karol III. krátko predtým prijal rezignáciu expremiéra Rishiho Sunaka.

Nová britská vláda nebude nikoho prehliadať, bude pracovať na „obnove“ krajiny a budovať dôveru verejnosti v štát. Sľúbil to v piatok novozvolený labouristický premiér Keir Starmer, keď prvýkrát prehovoril k Britom ako predseda vlády. 

V prejave pred sídlom premiérov v Downing Street vyhlásil, že jeho vláda začne okamžite pracovať na žiadaných zmenách, dodal však, že si žiadajú čas.

„Naša krajina jasne hlasovala za zmenu, za národnú obnovu a návrat politiky k verejnej službe,“ povedal Starmer po drvivom víťazstve svojej strany, ktoré ukončilo 14-ročné vládnutie konzervatívcov.

Nový britský premiér Keir Starmer.
Nový britský premiér Keir Starmer.Foto: TASR/AP

„Či už ste volili labouristov, alebo nie, vlastne obzvlášť, ak to tak nebolo, hovorím vám napriamo, moja vláda vám bude slúžiť,“ pokračoval. „Politika môže byť silou pre dobro, ukážeme to,“ vyhlásil po príchode do londýnskeho sídla premiérov v centre Londýna, kde ho privítal jasajúci dav spolupracovníkov a ich rodín.

Náprava spoločnosti

Labouristi vo štvrtkových (4. 7.) voľbách získali obrovskú väčšinu v dolnej komore britského parlamentu, Starmer tak bude mať voľnosť na presadzovanie svojich plánov. Kampaň postavil na jednoduchom prísľube „zmeny“.

Podľa komentátorov však nie je príliš jasné, ako chce zásadných pokrokov dosiahnuť. Stojí pri tom pred radom výziev od stagnujúcej ekonomiky a preťažených verejných služieb po hlbokú nedôveru v politikov.

Nový premiér v prejave hovoril o tejto dezilúzii ako o rane v britskej spoločnosti, ktorú môžu zahojiť len činy. Sľúbil, že „tehlu po tehle“ bude obnovovať „infraštruktúru príležitostí v Británii“. Mnohí Briti podľa neho neveria, že pre ich deti bude Británia lepším domovom, nová vláda sa ich však bude snažiť presvedčiť, „kým znovu neuveríte“.

„Chvíľu to potrvá,“ citovala Starmera spravodajská spoločnosť BBC. Premiér podľa nej varoval, že „zmeniť krajinu nie je ako prepnúť vypínač“.

Na samý úvod prejavu ocenil pracovitosť svojho konzervatívneho predchodcu Rishiho Sunaka a pripomenul, že bol prvým britským premiérom s ázijskými koreňmi. „Dodatočné úsilie, ktoré to určite vyžadovalo, by nemal nikto podceňovať,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet