Na hlavný obsah

Ľudia okolo Kim Čong-una v pozore: Vodca KĽDR opäť pribral a jeho zdravie sa zhoršilo, lieky zháňajú v zahraničí

Trpí vysokým tlakom aj cukrovkou.

Ľudia okolo Kim Čong-una v pozore: Vodca KĽDR opäť pribral a jeho zdravie sa zhoršilo, lieky zháňajú v zahraničí
Vodca KĽDR Kim Čong-un.

Severokórejský vodca Kim Čong-un pred niekoľkými rokmi viditeľne schudol. Znovu však pribral a trpí zdravotnými problémami spojenými s obezitou vrátane vysokého krvného tlaku a cukrovky. Oficiálni činitelia režimu preto zháňajú v zahraničí nové lieky na jeho liečenie, informovala v pondelok (29. 7.) juhokórejská rozviedka, ktorú citovala agentúra AP.

Štyridsaťročný Kim, o ktorom je známe, že je silný fajčiar a pijan, pochádza z rodiny, ktorá mala problémy so srdcom. Jeho otec Kim Čong-il aj starý otec Kim Ir-sen, ktorí vládli Severnej Kórei pred Kim Čong-unovým nástupom k moci v roku 2011, zomreli na srdcové problémy.

Niektorí pozorovatelia uviedli, že Kim, ktorý je vysoký asi 170 centimetrov a predtým vážil 140 kilogramov, v roku 2021 výrazne schudol, pravdepodobne vďaka zmene stravy. Nedávne zábery štátnych médií však ukazujú, že opäť pribral.

Juhokórejská Národná spravodajská služba (NIS) na informačnom stretnutí za zatvorenými dverami oznámila juhokórejským poslancom, že Kim opäť váži asi 140 kilogramov a patrí z hľadiska niektorých chorôb do vysoko rizikovej skupiny, povedal AP jeden zo zákonodarcov, ktorí sa stretnutia zúčastnili.

Kim podľa rozviedky od svojich 30 rokov vykazuje príznaky vysokého krvného tlaku a cukrovky. Ak sa mu nepodarí zlepšiť zdravotný stav, bude pravdepodobne nakoniec trpieť srdcovým ochorením. NIS sa domnieva, že Kimova obezita súvisí s jeho pitím, fajčením a stresom.

NIS podľa účastníkov stretnutia získala informácie o tom, že sa severokórejskí predstavitelia snažia pre Kima získať v zahraničí nové lieky na vysoký krvný tlak a cukrovku.

KĽDR je jednou z najuzavretejších krajín na svete. Prakticky neexistuje spôsob, ako by sa ľudia zvonka mohli dozvedieť presné informácie o Kimovom zdravotnom stave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet