Na hlavný obsah

Čistka zmrazených spermií: Queensland rieši problém so spermobankami

Nariadili čistku zmrazených spermií.

Čistka zmrazených spermií: Queensland rieši problém so spermobankami
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Austrálsky štát Queensland nariadil čistku zmrazených spermií v miestnych spermobankách. Predchádzal tomu audit vykonaný tamojším zdravotným dohľadom. Ten zistil, že takmer pri polovici vzoriek hrozí riziko chybnej identifikácie.

Takéto zámeny môžu rodičov a deti darcov pripraviť o kľúčové genetické informácie a navyše hrozí nebezpečenstvo náhodného incestu. Napísal v stredu (3. 7.) spravodajský server BBC News.

Queensland je domovom jedného z najväčších austrálskych odvetví umelého oplodnenia, ktoré je však samoregulované. V posledných rokoch sa dostalo do hľadáčika pozornosti, pretože niektorí z jeho najväčších poskytovateľov čelia sťažnostiam na nesprávne postupy.

Čistka v spermobankách ešte zhorší celonárodný nedostatok darovaného genetického materiálu, ktorý vyvolal vysoký dopyt, sprísnenie pravidiel a narušenie bežnej prevádzky pre pandémiu COVIDU-19. Podľa vládnych údajov má každý šiesty austrálsky pár problémy s počatím potomka. Mnoho z nich sa čoraz viac spolieha na pomoc darcov.

Vyšetrovanie mnohomiliónového odvetvia umelého počatia v Queenslande, ktoré tento týždeň vykonal zdravotný ombudsman štátu, zistilo „systémové problémy“ týkajúce sa „kvality a bezpečnosti“ a „záruk pre klientov, darcov a deti počaté od darcov“.

Správa podrobne opisuje, že 42 percent darovaných spermií, vzoriek vajíčok a embryí v Queenslande malo problémy s „identifikáciou a sledovateľnosťou“. To znamená, že kliniky stratili prehľad o vzorkách, nesprávne ich označili alebo dovolili, aby sa ich kvalita zhoršila pod úroveň laboratórnych štandardov.

Nesprávne spermie či dvaja otcovia detí

V správe sa tiež citujú pacienti, ktorí obviňujú poskytovateľov umelého oplodnenia z toho, že nezverejnili zdravotný stav darcov, zle identifikovali vajíčka a embryá či zamenili spermie. To podľa jednej rodiny viedlo k tomu, že majú deti od rôznych biologických otcov.

Úrad ombudsmana odporučil, aby všetci poskytovatelia služieb v oblasti plodnosti zničili uložený materiál darcov, ktorý nespĺňa súčasné identifikačné normy.

Nie je jasné, koľko vzoriek spermy by mohlo byť zničených. Ombudsman však považuje „tisíce“ vzoriek zmrazených pred rokom 2020 za „vysoko rizikové“, pretože „nespĺňajú požiadavky dvojitého overenia“. To je prax, pri ktorej dvaja odborníci na umelé oplodnenie kontrolujú, či bol materiál pacienta správne označený.

Anastasia Gunnová, ktorá žaluje jednu z queenslandských kliník za to, že jej v roku 2014 údajne poskytla nesprávne spermie, povedala denníku The Guardian Australia, že ju zistenia ombudsmana „šokovali, ale neprekvapili“.

„Je to strašidelné pomyslenie, koľko pacientiek mohlo nevedomky počítať s pomocou nesprávnych spermií,“ povedala. „Prečo to kliniky dvakrát nepreveria, keď tvoria nové ľudské bytosti? Následky týchto chýb budú trvať po celé generácie,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet