Na hlavný obsah

Vláda zvažuje zníženie pomoci s cenami energií a zmeny v rodinných dávkach

Politická dohoda na konsolidačných opatreniach má byť na stole do konca augusta.

Vláda zvažuje zníženie pomoci s cenami energií a zmeny v rodinných dávkach
Minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR/Dano Veselský

Koalícii zostávajú dva mesiace na to, aby sa dohodla na opatreniach na ozdravenie verejných financií. Do 20. septembra totiž musí minister financií predstaviť konsolidačné plány Európskej komisii. Vláda uvažuje o znižovaní výdavkov na pomoc s cenami energií. Pripúšťa aj zmenu v rodinných dávkach.

Predtým než bude o rozpočte rokovať vláda, musí minister financií svoje plány vysvetliť v Bruseli. „Dovtedy musí byť na konsolidácii dohoda. Keď bude dohoda, tak, samozrejme, to zapracujeme aj do strednodobého fiškálneho plánu. Navrhneme legislatívne zmeny a potom do 15. októbra podľa zákona musíme predložiť rozpočet do Národnej rady SR,“ priblížil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Konsolidácii verejných financií sa v Správach venoval redaktor Vladimír Amrich:

Európska komisia bude v prípade Slovenska požadovať, aby počas najbližších siedmich rokov dlh udržateľným spôsobom klesol pod 60 percent HDP.

„Pre Slovensko sú to pomerne prísne údaje, čiže konsolidácia bude okolo jedného percenta ročne. Teraz je na slovenskej strane, na ministerstve financií, aby predstavili konkrétny plán, ako to dosiahnuť,“ ozrejmil člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Rušenie štátneho sviatku

Politická dohoda na konsolidačných opatreniach má byť na stole do konca augusta. Podľa doterajších plánov rezortu financií by najväčším konsolidačným opatrením mohlo byť utlmenie pomoci s energiami.

To by znížilo výdavky štátnej pokladnice o 800 miliónov eur. Ďalším opatrením by mohla byť zmena v daňovom bonuse na dieťa, ktorý zvýšila minulá vláda.

„Chceme pomáhať ľuďom, ale musíme si povedať, ktorým smerom sociálna pomoc pôjde. Nebudeme zásadne rušiť niektoré veci, ktoré pomáhali ľuďom, napríklad daňový bonus na dieťa. Ale možno ho nejak upravíme,“ pripustil Kamenický.

„Akákoľvek konsolidácia, akákoľvek, kdekoľvek na svete, sa vždy nejakým spôsobom dotkne ľudí. Čiže ak Smer sľubuje, že sa nikdy nikoho ich konsolidácia nedotkne, tak jednoducho klame. To sa udiať nemôže. Cieľom je, aby sa dotkla ľudí čo najmenej. A dotkla sa tých, ako vravíte, ktorí si to môžu najviac dovoliť,“ hovorí člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet Štefan Kišš (PS).

V dokumentoch ministerstva financií sa hovorí aj o zrušení jedného štátneho sviatku, a to Dňa ústavy. Ak by bol 1. september pracovným dňom, štátna pokladnica by si vďaka vyššiemu výberu daní a odvodov prilepšila o 87 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko