Na hlavný obsah

Koaličný spor o post šéfa NR SR preruší letná prestávka. Zopakuje A. Danko scenár z roku 2017?

Lídri avizujú, že s riešeniami prídu na jeseň.

Koaličný spor o post šéfa NR SR preruší letná prestávka. Zopakuje A. Danko scenár z roku 2017?
Na snímke podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) počas rokovania 12. schôdze NR SR 24. apríla 2024. Foto: TASR/Martin Baumann

Hoci politikom začína letná prestávka, koalícii zostáva na stole viacero nevyriešených tém. SNS trvá na obsadení postu predsedu parlamentu vo svoj prospech. Rovnako na zvýšení minimálnych dôchodkov. Lídri avizujú, že s riešeniami prídu na jeseň.

Andrej Danko (SNS) odmieta, že by z jeho strany prišli razantnejšie kroky ako v roku 2017, keď cez prázdniny vypovedal koaličnú zmluvu. Podľa politológa je však predseda národniarov typ politika, ktorý sa nebráni využívať na dosiahnutie svojich politických cieľov nátlakové prostriedky.

Koaličnému sporu o post predsedu parlamentu sa v v relácii Rádiožurnál venoval redaktor Matej Baránek:

Píše sa rok 2017. Smer-SD vládne s Mostom-Híd a SNS. Uprostred letných prázdnin posiela Andrej Danko zaskočeným partnerom list s výpoveďou koaličnej zmluvy. Dôvodov, ktoré vedú predsedu národniarov k tomuto kroku je viacero. Potrebuje peniaze na vyššie platy pre učiteľov, keďže SNS zodpovedá za ministerstvo školstva.

Rovnako z jeho strany zaznievajú vyhlásenia o nerešpektovaní SNS ako koaličného partnera. „Je dôležité, aby sa vrátila medzi koaličných partnerov elementárna úcta, aby sme si jasne určili priority, najmä v oblasti sociálnych vecí,“ vyhlásil vtedy Danko.

Je leto 2024. SNS opäť sedí vo vláde so Smerom-SD a tentoraz Hlasom-SD. Andrej Danko požaduje po odchode Petra Pelegriniho do Prezidentského paláca post predsedu parlamentu a tlačí na zvýšenie minimálnych dôchodkov.

Letná prestávka

Koalícia si na vyriešenie spomínaných otázok berie letnú prestávku. Andrej Danko tentoraz odkazuje, že vzťahy v koalícii sú dobré. Situáciu z roku 2017 prirovnáva k partnerskému vzťahu.

„Keď funguje, je to v poriadku. Keď nie, musí sa jeden ozvať a obaja na tom musia pracovať,“ vyhlásil. Líder národniarov tvrdí, že koaličnú zmluvu tentoraz neplánuje vypovedať. Naopak, očakáva návrat premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý by sa po atentáte mal postupne zapájať do politiky a riešenia problémov.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v tejto súvislosti vyhlasuje, že je dôležité, aby mali ľudia pokojné prázdniny. „Budú prebiehať konzultácie. Celé leto a na jeseň tú situáciu nejakým spôsobom vyriešime,“ tvrdí.

Opozícia, naopak, hovorí o chaose medzi koaličnými partnermi Podľa predsedu KDH Milana Majerského sa Smer a SNS snažia presadiť na úkor Hlasu, ktorému patrí stolička predsedu parlamentu. „Takto to vyzerá, že sme svedkami večného rozporu vo vládnej koalícii,“ zhodnotil.

Politológ Radoslav Štefančík nevylučuje, že počas leta môže Andrej Danko spraviť nečakaný krok, tak ako v roku 2017. Podľa neho ide o typ politika, ktorý sa nebráni využívať nátlak na dosahovanie svojich cieľov.

„Vzhľadom na to, že sa Andrej Danko cíti ako keby odstrkovaný, tak sa snaží dostať do centra diania a snaží sa vylobovať si oveľa silnejšiu mocenskú pozíciu,“ okomentoval situáciu Štefančík.

Odborník sa domnieva, že Andrej Danko má na svojej strane Smer, pretože Smer pozná predsedu SNS a štýl jeho politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko