Na hlavný obsah

Kodaň odmení ekologických turistov. Zadarmo dostanú jedlo, zážitky či výlety

Ak sa pilotný program osvedčí, mohol by fungovať celoročne.

Kodaň odmení ekologických turistov. Zadarmo dostanú jedlo, zážitky či výlety
Na snímke dánske mesto Kodaň. Foto: Profimedia

Návštevníci Kodane, ktorí sa zapoja do aktivít šetrných k životnému prostrediu, ako je zber odpadu alebo cestovanie verejnou dopravou, môžu byť odmenení bezplatným jedlom, kultúrnymi zážitkami a výletmi v rámci nového pilotného programu. Informuje o tom portál CNN.

Skúšobná schéma CopenPay prebieha medzi 15. júlom a 11. augustom. Zahŕňa „transformáciu zelených akcií na menu pre kultúrne zážitky,“ uviedol v pondelok (8. 7.) vo vyhlásení úrad pre cestovný ruch Visit Copenhagen v dánskom hlavnom meste.

Napríklad návštevníci, ktorí odvezú plastový odpad do Národnej galérie Dánska, získajú prístup do dielne. Tam ho môžu premeniť na umelecké dielo. Tí, ktorí sa dostanú na bicykli alebo verejnou dopravou do známej mestskej teplárne, budú môcť lyžovať po umelom lyžiarskom svahu na streche budovy.

„CopenPay odmeňuje aktivity, ako je bicyklovanie, účasť na upratovacích prácach alebo dobrovoľníctvo na mestských farmách s prístupom k rôznym obohacujúcim zážitkom a každodenným zázrakom Kodane. Zahŕňa to bezplatné prehliadky múzea so sprievodcom, bezplatné zapožičanie kajakov. Dokonca aj bezplatný vegetariánsky obed vyrobený z miestnych plodín,“ uvádza sa vo vyhlásení Wonderful Copenhagen.

Dánske hlavné mesto sa teší obľube u návštevníkov pre svoju peknú architektúru, jedlo svetovej triedy a bezpečné, čisté a zelené prostredie. Mesto má 382 kilometrov cyklistických pruhov. Až 62 percent všetkých občanov dochádza do práce na bicykli.

Odmeny sa môžu udeliť, ak sa návštevníci preukážu napríklad lístkom na MHD, ale systém sa väčšinou zakladá na dôvere. Ak sa pilotný projekt osvedčí, mohol by sa realizovať celoročne.

Program sa spúšťa v čase rastúcich obáv z environmentálnych a sociálnych vplyvov cestovného ruchu, ktoré nedávno vyvolali protesty v Barcelone, na Kanárskych ostrovoch a na Malorke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet