Na hlavný obsah

Ľudia sa rozhodujú medzi platbou za jedlo alebo bývanie: Príjmovou chudobou trpí každý siedmy Slovák

Horšie je na tom východ Slovenska.

Ľudia sa rozhodujú medzi platbou za jedlo alebo bývanie: Príjmovou chudobou trpí každý siedmy Slovák
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Príjmová chudoba trápi takmer 800-tisíc Slovákov. Jej dosahy sa prenášajú najmä na deti z jednorodičovských domácností a zasahuje aj do študijných výsledkov detí a do ich ďalšej perspektívy.

Príjmovou chudobou trpí bezmála každý siedmy človek na Slovensku, vrátane detí. Spadá do nej každý, koho mesačný príjem bol nižší ako 461 eur, vysvetlila Jana Kľúčiková zo Štatistického úradu SR.

„V prípade jednočlennej domácnosti a v prípade domácnosti dvoma deťmi dvoma dospelými predstavovala vlani hranicu 967 eur na mesiac,“ pokračovala Kľúčiková.

Téme sa v reportáži v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Rastislav Dubovský:

Príjmová chudoba najviac ohrozuje deti, priblížil sociológ z Univerzity Komenského Daniel Gerbery. „Sú jednorodičovské domácnosti, kde miera rizika chudoby bola 41 percent. Traumatizujúca, katastrofálna životná skúsenosť sama o sebe,“ dodal.

Horšie je na tom východné Slovensko

V Bratislavskom kraji je pod hranicou príjmovej chudoby necelých osem percent ľudí. Košický a Prešovský kraj dosahujú takmer trojnásobne vyššie čísla. Ľudia sa neraz rozhodujú medzi platbou za jedlo alebo bývanie.

„Vyhodnotenie plnenia a následne aktualizácia národnej rámcovej stratégie boja proti chudobe, jedným z hlavných nástrojov na znižovanie rizika príjmovej chudoby, je zvyšovanie minimálnej mzdy,“ priblížila aktuálne kroky rezortu práce jeho hovorkyňa Natália Jachym Holubová.

Podľa ekonomického analytika Radovana Ďuranu by riešenia mohli zahŕňať „zvýšenie čistej mzdy, napríklad odpočítateľnou položkou na sociálnych odvodoch, zvýšenie úrovne dávok v hmotnej núdzi, aby ľudia bez príjmu si mohli zabezpečiť aj služby, nielen základné tovary potraviny.“ Priemer príjmovej chudoby v Európskej únii prekročil v roku 2023 16 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika