Na hlavný obsah

Komplikované parlamentné voľby: Turbulencie vo Francúzsku prežívajú aj Slováci, ktorí tam žijú

Vo francúzsku žije vyše 100 národností.

Komplikované parlamentné voľby: Turbulencie vo Francúzsku prežívajú aj Slováci, ktorí tam žijú
Ján Kremnický sa do Francúzska priženil pred 20 rokmi. Foto: RTVS

Francúzi majú komplikované parlamentné voľby a nároční voliči žiadajú jednoduché odpovede na komplikované problémy.

„Bol som v takej situácii plnej utrpenia, chápem hnev. Hovoríme o priemerných platoch vo Francúzsku, nie každý zarobí dvetisíc eur mesačne. Je tam však aj veľa ďalších vecí,“ uviedol Bernard Michel.

Reportáž z Francúzska priniesla v Správach RTVS redaktorka Anna Siposová:

Jednou z nich je migrácia. Len v Paríži žije viac než sto národností. Medzi nimi aj Ján Kremnický. Priženil sa pred 20 rokmi z obce Topoľovka, v okrese Humenné. Má stavebnú firmu i odpoveď, čo by pomohlo ekonomike.

„Podľa mňa investovať do vzdelania, najmä výuky manuálnych remesiel, ktoré sa veľmi vytrácajú. Potom vrátiť výrobu do Francúzska z krajín, kde sme to exportovali. Napríklad, vo Francúzsku nie je jediný výrobca práčok. Všetko je vonku. Aj lieky sa vyrábajú v Indii,“ kritizuje podnikateľ pôvodom zo Slovenska.

Jeho 18-ročný syn Philippe chce byť inžinier. Po slovensky vie, no pred kamerou sa mu lepšie hovorí po francúzsky. „Mám francúzsku aj slovenskú identitu. Veľmi sa mi páčia slovenské tradície, mám rád tamojších ľudí,“ povedal.

Kremnickí žijú v už dve desaťročia na západnom brehu parížskej časti Seiny. Parížske predmestie Saint Claude patrí medzi najbohatšie v Paríži i vo Francúzsku. Žije tu aj Marine Le Penová z nacionalistického Národného združenia. Volia ju však najmä ľudia, ktorí žijú v oveľa chudobnejších a vzdialenejších oblastiach.

V Saint Clude sa však o politiku zaujímajú aj mladí a dokonca aj o Slovensko. „Sme v ťažkej situácii – na jednej strane extrémna pravica, na druhej aj extrémna ľavica. A Slovensko, samozrejme, poznám z EURO 2024. Je to skvelý národ,“ uviedol jeden z obyvateľov Matteo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet