Na hlavný obsah

Konečne sa dočkal aj na tohtoročnej Tour: Belgičan Philipsen ovládol desiatu etapu

Na čele celkového poradia nedošlo k žiadnym zmenám.

Konečne sa dočkal aj na tohtoročnej Tour: Belgičan Philipsen ovládol desiatu etapu
Na snímke Belgičan Jasper Philipsen osalvuje triumf v 10. etape na Tour de France 2024. Foto: SITA/AP

Belgický cyklista Jasper Philipsen z tímu Alpecin–Deceuninck vyhral utorkovú (9. 7.) desiatu etapu Tour de France. Philipsen mal v špurte jasne navrch a predstihol Eritrejčana Biniama Girmaya (Intermarché–Wanty) i Pascala Ackermanna z Nemecka (Israel – Premier Tech). V boji o celkové prvenstvo zmena nenastala, žltý dres má naďalej Slovinec Tadej Pogačar (SAE Team Emirates).

Pozrite si záverečný boj o víťazstvo v desiatej etape na Tour de France:

Cyklisti absolvovali 187 kilometrovú rovinatú trasu so štartom v Orleans a cieľom v Saint-Amand-Montrond. Etapa vhodná pre šprintérov nemala horskú prémiu a nasledovala po dni voľna. Pretekári ju absolvovali v pomalšom tempe a za celý čas sa nevytvoril ani jeden výraznejší únik. V utorok sa očakávalo zdramatizovanie v podobe bočného vetra, ani k tomu však nedošlo.

K pokusu oň prišlo až po hodine pretekov v podaní Belgičanov Kobeho Goossensa (Intermarche) a Harma Vanhouckeho (Lotto). K nim sa pridali aj Valentin Madouas a Kevin Geniets (Groupama – FDJ) s Maximom Van Gilsom (Lotto). Nakoniec zostal len Goossens, ktorého pelotón dostihol po rýchlostnej prémii. Spomedzi ašpirantov na zelený dres bol lepší Philipsen, no favorit Girmay stratil z náskoku len dva body.

Eritrejský pretekár musel riešiť v závere defekt, ale napriek tomu sa vrátil do pelotónu, ktorý nabral výraznejšie tempo až šesť kilometrov pred cieľom. Philipsenovi pomohol pred špurtom tímový kolega Mathieu van der Poel a Belgičan si pripísal prvé tohtoročné víťazstvo na TdF a siedme vôbec na tomto podujatí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport