Na hlavný obsah

Košické oceliarne sa napokon modernizovať nebudú. Peniaze musia ísť inam, inak prepadnú

Priemysel sa obáva zdĺhavých procesov.

Košické oceliarne sa napokon modernizovať nebudú. Peniaze musia ísť inam, inak prepadnú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viaceré fabriky na Slovensku chystajú modernizáciu svojej výroby, aby minimalizovali produkciu skleníkových plynov. Štát ich podporí stovkami miliónov eur. Priemysel sa však obáva, že pre zdĺhavé povoľovacie procesy projekty nestihnú a o peniaze Slovensko napokon príde. Z plánu obnovy sa mal pôvodne modernizovať košický U.S. Steel.

„Keďže odstúpil od tohto zámeru, tak tie peniaze sú k dispozícii a veľmi urýchlene ich potrebujeme dostať do priemyslu,“ priblížil koncom júna minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Kam môžu putovať peniaze, pôvodne určené na modernizáciu U.S. Steel v reportáži v relácii Správy :24 zisťoval redaktor Slovenskej televízie Vladimir Amrich:

Štát preto zhruba 300 miliónov eur ponúka iným fabrikám. Firmy zámer vítajú. má Niekoľko projektov má pripravených aj bratislavská rafinéria.

„Elektrolyzér na výrobu vodíka využíva obnoviteľné zdroje energie a vodu ako vstupnú surovinu a samotná technológia následne produkuje vodík, ktorý sa využíva pri výrobe palív. Momentálne ho vyrábame hlavne zo zemného plynu,“ uviedol hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Obavy zo zdĺhavých procesov

Firmy sa obávajú zdĺhavých povoľovacích procesov. Na vyčerpanie peňazí ostávajú pritom dva roky.

„Schválenie a nakontrahovanie a dodanie technológie počas dvoch rokov je veľmi ambiciózne, prakticky nemožné. Už len na elektrolyzéry, po nich je obrovský dopyt vo svete, sú nejaké čakacie lehoty na dodania,“ pokračoval Anton Molnár.

„Darmo budeme tie peniaze niekomu núkať zadarmo, pokiaľ sa tie podmienky z Európske únie nedajú splniť, tak jednoducho neprídu. Respektíve, nebudú preplatené. Žiaden podnik nepôjde do akcie za 100 miliónov bez toho aby bola zabezpečené financovanie,“ myslí si riaditeľ Oravských ferozliatinárskych závodov Branislav Klocok.

Vláda skúma aj ďalšie alternatívy, ako znížiť produkciu emisií. „Nejaké riešenie, ktoré by dokázalo veľmi výrazným spôsobom pomôcť naplniť všetky ciele a dokonca ich niekoľkonásobne prekročiť, a to je keby Slovensku bolo umožnené zachytávať CO2 pre celý priemysel,“ povedal Tomáš Taraba.

„Tie technológie sú, samozrejme. Oni sa všetky zakladajú na dvoch princípoch. Jeden je pumpovanie tej CO2 niekde do zeme alebo do mora. Druhá technická možnosť je vytvárať zlúčeniny, ktoré plynný CO2 premenia na niečo iné. Príroda to robí už milióny rokov, a to je drevo, drevná hmota, ktorá vzdušný uhlík viaže do rôznych materiálov,“ dodal Klocok.

Odpoveďou na emisie uhlíka by teda mohla byť aj výsadba drevín, ktoré by mohli nájsť aj ďalšie použitie v priemysle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika