Na hlavný obsah

Košickí policajti čelia trestnému stíhaniu. Zadržaného muža mali mučiť a sexuálne zneužiť

Zbitého muža mali zadržať ešte začiatkom júna.

Košickí policajti čelia trestnému stíhaniu. Zadržaného muža mali mučiť a sexuálne zneužiť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Vo veci policajného násilia, ku ktorému malo dôjsť v júni na košickej polícii, sa začalo trestné stíhanie. Potvrdil to hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. Na prípad upozornil Denník N.

„Aktuálne sa vykonávajú procesné úkony podľa Trestného poriadku. V záujme dosiahnutia účelu trestného stíhania nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ uviedol Neumann.

Podľa Denník N policajti 11. júna na Námestí Maratónu mieru v Košiciach obmedzili na slobode jedného muža. K nezákonnej brutalite zo strany viacerých policajtov malo dôjsť pri jeho vypočúvaní na obvodnom oddelení Košice – Staré Mesto na Pribinovej ulici.

Muž mal utrpieť viaceré zranenia – mali ho biť po hlave, trupe i končatinách a do konečníka mu mali strkať palicu ukončenú guľou. Trestné stíhanie sa má týkať zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a zločinu sexuálneho násilia.

Podľa lekárskej správy muž utrpel pomliaždenie hrudníka, rany a podliatiny v oblasti očí a mnohopočetné podliatiny po celom tele. Prečo muža vôbec policajti zadržali, sa zatiaľ nevie.

„Nadriadený útvar zároveň bude konať v zmysle metodického usmernenia o dočasnom pozbavení výkonu služby. Ak voči policajtovi vzniesli obvinenie za úmyselný trestný čin, príslušný nadriadený predloží ministrovi návrh na dočasné pozbavenie výkonu služby,“ dodal hovorca rezortu.

Podľa jeho slov v rámci rezortu kontinuálne prebiehajú opatrenia preventívneho, kontrolného a represívneho charakteru. S cieľom eliminácie protiprávneho konania zo strany policajtov, posilnenia ich odbornej a morálnej pripravenosti a zvládania záťažových situácií pri realizácií služobných zákrokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko