Na hlavný obsah

Krádež, strata či škody počas dovolenky. Ako postupovať, ak sa vám to prihodí?

Pred komplikovanými postupmi môže ochrániť postenie.

Krádež, strata či škody počas dovolenky. Ako postupovať, ak sa vám to prihodí?
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Na svoju peňaženku si treba dávať veľký pozor. Avšak určite poznáte dovolenkárov, ktorí si dovolenku práve pre problémy s peniazmi vôbec neužili. Aké sú najčastejšie finančné problémy na dovolenkách a ako na ne reagovať? Zisťovali sme v relácii RTVS Peniaze.

„Pokiaľ vám hotel prevezme batožinu, tak prevezme za ňu aj zodpovednosť. Potrebujete mať o tom nejaký doklad – koľko kusov a akej batožiny ste do skladu uložili. Ak vám ju nevrátia v pôvodnom stave alebo taký počet kusov, aký ste tam odložili, musíte to riešiť s hotelom,“ priblížila riaditeľka odboru komunikácie spoločnosti Allianz Lucia Strnad Muthová.

Dôležité tiež je, aby ste každú krádež nahlásili polícii. Zlodeji úradujú nielen v hoteloch, ale najmä na plážach. Nechať veci bez dozoru, sa naozaj nevypláca.

„Škody spôsobené nedbanlivosťou, teda ak necháme hocijakú vec voľne pohodenú vo verejnom priestranstve bez dozoru, nie sú kryté z cestovného poistenia,“ upozornila hovorkyňa poisťovne Uniqa Beata Lipšicová.

Ako sa pripraviť na prípadné finančné problémy na dovolenke sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze:

Najväčšie problémy dokáže spôsobiť krádež alebo strata peňaženky. Mnohí v nej nosíme nielen peniaze, ale aj bankové karty a doklady.

„Vždy máte odporúčanie, na ktorú ambasádu alebo zastupiteľstvo sa môžete obrátiť. Myslím si, že pokiaľ ste poistení, určite vám poradí aj asistenčná služba poisťovne, ktorá vám dokáže vyhľadať to najbližšie zastupiteľstvo,“ poradila Strnad Muthová.

Pomoc asistenčnej služby

„Možno ešte jedna zaujímavá informácia z cestovného poistenia – ak by vás okradli, či už vám vezmú hotovosť, platobnú kartu, napríklad počas dovolenky, viete zavolať asistenčnej službe. Tá vám dočasne pošle nejakú hotovosť alebo platobné prostriedky, ktoré však treba vrátiť do dvoch týždňov po návrate z dovolenky,“ doplnila Lipšicová.

„Jednou z najväčších výhod poistenia je mať asistenčnú službu. Akonáhle sa vám v zahraničí niečo stane, je to veľmi špecifická situácia. Nie ste na ňu pripravení, je to pre vás veľakrát aj šok. Asistenčná služba, ak máte číslo uložené v adresári v telefóne, viete tam zavolať a poradí vám, ako máte postupovať,“ uviedla Strnad Muthová.

Preto odporúča číslo si uložiť do mobilu už pri samotnom poistení. „Pokiaľ sa opakovane poisťujete v tej istej poisťovni na dovolenky alebo na kratšie výjazdy do zahraničia, je fajn mať toto číslo uložené v telefóne,“ dodala.

Ak dovolenkár nemá uzatvorené cestovné poistenie, úraz alebo choroba ho môže zruinovať. Istá slovenská poisťovňa riešila prípad ťažkých kardiologických problémov klienta v Spojených štátoch. Za hospitalizáciu a operáciu zaplatila takmer pol milióna eur – jeden prípad za všetky, ktorý dokazuje, že cestovné poistenie má význam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika