Na hlavný obsah

Kráľ Karol III. predstavil program labouristov. Priblížil, o čo sa budú usilovať

Venovať sa chcú hlavne ekonomike.

Kráľ Karol III. predstavil program labouristov. Priblížil, o čo sa budú usilovať
Kráľ Karol III. a kráľovná Kamila.

Kabinet Keira Starmera sa plánuje zamerať na prekonanie krízy rastu životných nákladov a podporu britskej ekonomiky. Legislatívny program novej labouristickej vlády v stredu (17. 7.) zákonodarcom tradične predstavil kráľ Karol III.

Podľa bude vláda okrem iného usilovať o vedúcu úlohu pri zabezpečení jasnej cesty Ukrajiny k členstvu v NATO. Labouristi na začiatku júla jasne zvíťazili vo voľbách a po 14 rokoch ukončili vládu Konzervatívnej strany.

Balík viac ako 35 zákonov, ktoré kráľ v prejave v mene labouristickej vlády načrtol, sa zameria na rast ekonomiky, reformy zákonov. Tie uľahčia výstavbu domov a urýchľujú realizáciu veľkých infraštruktúrnych projektov.

Zabezpečiť majú zlepšenie dopravy a vytváranie pracovných miest. Labouristi tiež sľúbili posilniť práva zamestnancov a vznik novej priemyselnej stratégie.

Kráľ uviedol, že cieľom je „dosiahnuť rast životnej úrovne vo všetkých častiach Spojeného kráľovstva“. Legislatívny program sa zakladá na princípoch „bezpečnosti, spravodlivosti a príležitostí pre všetkých“, uviedol kráľ, a dodal, že stabilita bude „základným kameňom“ hospodárskej politiky.

Ukrajina a NATO

Okrem domácej politiky sa vláda v programe vyjadrila aj k medzinárodným otázkam. Uviedla, že „zabezpečí silnú obranu“ založenú na princípoch Severoatlantickej aliancie.

„Jej záväzok voči NATO zostane neotrasiteľný,“ povedal o vláde panovník. Dodal, že Starmerov kabinet naďalej plánuje poskytovať plnú podporu Ukrajine čeliacej ruskej invázii a „posnaží sa hrať vedúcu úlohu pri zabezpečovaní jasnej cesty Ukrajiny k členstvu v NATO“.

Predseda vlády Keir Starmer (vpravo) a bývalý predseda vlády a líder opozície Rishi Sunak.
Predseda vlády Keir Starmer (vpravo) a bývalý predseda vlády a líder opozície Rishi Sunak.Foto: TASR/AP

Labouristická vláda sa tiež chce usilovať o „obnovenie vzťahov s európskymi partnermi a pracovať na zlepšení obchodných a investičných vzťahov Spojeného kráľovstva s Európskou úniou“, ktoré sa zhoršili po brexite, teda britskom odchode z EÚ.

Starmerova vláda bude tiež podľa kráľa „hrať svoju úlohu v snahe zabezpečiť dlhodobý mier a bezpečnosť na Blízkom východe“ v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Labouristi sú „odhodlaní usilovať sa o dvojštátne riešenie „s bezpečným a chráneným Izraelom popri životaschopnom a suverénnom palestínskom štáte“, dodal kráľ.

Migračná otázka

Vláda bude tiež v súvislosti s ilegálnou migráciou usilovať o posilnenie hraníc a zvýšenie bezpečnosti na uliciach. Prostredníctvom nového zákona chce okrem iného zmodernizovať azylový a imigračný systém a zriadiť nové veliteľstvo pre bezpečnosť hraníc.

Okrem toho kráľ v prejave načrtol množstvo ďalších opatrení. A to vrátane zlepšenia prístupu k zdravotným službám alebo postupného zvýšenia veku, od ktorého si ľudia môžu kupovať cigarety.

Panovník prišiel z Buckinghamského paláca kočom sprevádzaný slávnostnou gardou a potom prečítaním prejavu ceremoniálne začal zasadacie obdobie nového britského parlamentu.

Prejav napísaný novou britskou vládou k členom oboch komôr parlamentu prečítal v Snemovni lordov. Tam si ho prišli vypočuť členovia Dolnej snemovne. Kráľa sprevádzala kráľovná Camilla, ktorá v stredu oslávila 77. narodeniny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet