Na hlavný obsah

Pýchu ruského námorníctva museli premiestniť. Kremeľ stiahol poslednú hliadkovú loď z Krymu

Dôvodom majú byť časté útoky Kyjeva.

Pýchu ruského námorníctva museli premiestniť. Kremeľ stiahol poslednú hliadkovú loď z Krymu
Archívna sníma lode Čiernomorskej flotily. Foto: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Rusko stiahlo poslednú hliadkovú loď z Krymu, povedal to hovorca ukrajinských námorných síl Dmytro Pletenčuk. Podľa neho ide o historický moment. Ukrajine sa od začiatku plnohodnotnej ruskej agresie podarilo zničiť alebo znefunkčniť 27 bojových plavidiel, asi tretinu Čiernomorskej flotily.

Má dobrú strategickú polohu, veľký historický význam a pomáha Moskve presadzovať jej ekonomické záujmy v regióne. Aj tak sa však pýcha ruského námorníctva musela stiahnuť z čiernomorských prístavov a premiestniť sa na iné miesta, zrejme do Novorossijska a do prístavov v Azovskom mori.

Stiahnutiu poslednej ruskej hliadkovej lode z Krymu sa v reportáži v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka Kristína Chrenková:

Podľa bezpečnostného analytika Pavla Lakyjčuka Kremeľ pochopil, že čiernomorské prístavy nie sú dostatočne bezpečné a v prístavoch v Azovskom mori, sú lode omnoho lepšie chránené, pre dobre strážený Kerčský most.

„Z Azovského mora môžu Rusi navyše lepšie odpaľovať rakety na naše mestá a dediny,“ dodáva s tým, že ani tam nie sú ruské lode v bezpečí. „Pripomeniem, že práve v Azovskom mori sme zničili prvú ruskú vojnovú loď Saratov,“ povedal ukrajinskej televízii 24 kanal.

Časté ukrajinské útoky

Komentátor Českého rozhlasu Ondřej Soukup zase uviedol ako dôvod stiahnutia flotily časté útoky Kyjeva.

„Veľmi rýchlo po potopení krížnika Moskva, vlajkovej lode flotily, sa museli stiahnuť ďalej od pobrežia. A teraz opustili aj svoju hlavnú základňu v Sevastopole, čo jednoducho dokazuje, že tradičné hladinové loďstvo je v podmienkach súčasnej vojny príliš zraniteľné,“

Ukrajinský viceadmirál Oleksij Neižpapa pre agentúru Reuters povedal, že útoky ukrajinských rakiet a námorných bezpilotných lietadiel spôsobili na základni v Sevastopole, logistickom uzle na opravy, údržbu, výcvik a skladovanie munície, veľké škody.

„Všetky veci potrebné na udržiavanie a rozvoj flotily mali na hlavnej základni v Sevastopole. Tá vznikla ešte za cárskych čias a počas vlády Sovietskeho zväzu. Jej budovanie trvalo mnohé desaťročia, možno aj stáročia. A teraz tento uzol zjavne strácajú,“ dodal.

Spravodajský portál Krym Realii píše, že Moskva nechala v Čiernom mori iba lode sekundárneho významu, aby aspoň minimálne zaisťovali bezpečnosť pobrežných vôd. Podľa webu Čiernomorská flotila zo Sevastopoľského zálivu utiekla. Rusko stiahnutie svojich lodí nateraz nekomentovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál