Na hlavný obsah

Kremeľ tvrdí, že ruské sily nezasiahli detskú nemocnicu v Kyjeve, dôkazy OSN tvrdia opak

Údajne má o tom jasné dôkazy.

Kremeľ tvrdí, že ruské sily nezasiahli detskú nemocnicu v Kyjeve, dôkazy OSN tvrdia opak
Záchranári odpratávajú sutiny detskej nemocnice, ktorú zasiahli ruské rakety. Foto: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kremeľ trvá na tom, že ruské sily počas pondelkového (8. 7.) útoku na ukrajinské ciele nezasiahli nemocnicu v Kyjeve. Uviedol to v utorok (9. 7.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zopakoval, že Moskva neútočí na civilné ciele.

Monitorovacia misia OSN však podľa agentúry Reuters uviedla, že detskú nemocnicu v ukrajinskom hlavnom meste s veľkou pravdepodobnosťou priamo zasiahla ruská raketa.

Ukrajinská spravodajská služba SBU uviedla, že má jasné dôkazy o tom, že detskú nemocnicu zasiahla ruská riadená strela Ch-101.

„Analýza videozáznamov a posúdenie incidentu na mieste naznačujú vysokú pravdepodobnosť, že detská nemocnica utrpela priamy zásah,“ uviedla šéfka misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine Danielle Bellová. Podľa nej raketu pravdepodobne vystrelilo Rusko.

Rusko odmieta zodpovednosť

Peskov, naopak, s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany tvrdí, že škody spôsobil pád ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany. Dôkaz však neposkytol, poznamenala agentúra Reuters.

„Stále trváme na svojom. Nevykonávame údery na civilné ciele,“ povedal Peskov a dodal, že ruské ozbrojené sily neútočia na kritickú infraštruktúru ani na vojenské ciele. Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že cieľom útoku bol vojenský priemysel a základne ukrajinského letectva.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v utorok uviedla, že nemocnicu zasiahla raketa zo systému NASAMS dodávaného Západom.

Ukrajinská tajná služba SBU na internete uviedla, že podľa predbežného vyšetrovania detskú nemocnicu zasiahla ruská strela Ch-101.

Podľa nej to okrem iného dokazuje úlomok rakety, ktorý sa našiel v troskách zdravotníckeho zariadenia. Je na ňom čitateľné sériové číslo. Dodala, že jej dôkazy sú jednoznačné.

Moskva opakovane poprela, že by útočila na civilné ciele na Ukrajine. A to napriek mnohým dôkazom medzinárodných organizácií, ukrajinských orgánov a zahraničných médií a skupín.

Útok zasiahol aj detskú nemocnicu

Pondelkový masívny ruský nálet na Ukrajinu zasiahol podľa ukrajinských úradov okrem iného aj detskú nemocnicu v Kyjeve.

Celkovo pri útokoch na Ukrajine zahynulo štyridsať ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia. Agentúra Reuters napísala, že išlo o jeden z najsmrteľnejších ruských náletov na Ukrajinu za posledné mesiace.

Peskov tiež povedal, že Kremeľ bude sledovať vyhlásenia a rozhodnutia, ktoré sa prijmú na samite NATO. Ten sa začína v utorok vo Washingtone. „Severoatlantická aliancia považuje Ruskú federáciu za nepriateľa, protivníka. Je to aliancia, ktorá opakovane otvorene deklarovala svoj cieľ spôsobiť Rusku strategickú porážku na bojisku,“ povedal Peskov.

NATO sa podľa Moskvy priamo zapája do konfliktu na Ukrajine. Ten rozpútalo Rusko 24. februára 2022 inváziou do susednej krajiny a odvtedy západné štáty poskytujú Kyjevu vojenskú podporu na obranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet