Na hlavný obsah

Krízové situácie na festivaloch: Mnohých ľudí nebezpečenstvo paralyzuje. Zamerajte sa na dosiahnuteľné ciele, radí expert

Veľa závisí od správania ľudí.

Krízové situácie na festivaloch: Mnohých ľudí nebezpečenstvo paralyzuje. Zamerajte sa na dosiahnuteľné ciele, radí expert
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Padnutý stan na festivale Pohoda či zranení na festivale v Jihlave pri evakuácii. Aj tieto udalosti upriamili pozornosť na bezpečnosť masových podujatí. Pohoda mala pripravený krízový plán, ktorý pomohol minimalizovať škody. S prípravami bezpečnostných opatrení už začali organizátori tohtotýždňového koncertu AC/DC.

Vrtochy počasia na festivale Pohoda spôsobili pád stanu. Zranených bolo 29 ľudí. Polícia okolnosti vyšetruje. Šéf bezpečnostného tímu hovoril o chvíľach pred začiatkom víchrice.

„Odporučilo sa ľuďom ísť sa skryť do svojich stanov a hlavne do áut, pretože, ako vieme, tak autá v prípade bleskového nebezpečenstva slúžia ako bezpečná faradayova klietka,“ uviedol zamestnanec agentúry Safety Crew Martin Kráľovič.

Krízovým plánom na hromadných podujatiach sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

„Ľudia boli dosť disciplinovaní v tom momente ako bolo v podstate toto zahlásenie, že program sa prerušuje a máme sa ísť schovať,“ priblížil jeden z návštevníkov festivalu Pohoda.

„My sme k autám prísť nestihli, čiže sme sa bohužiaľ schovali iba v našom stane. Najhoršie na tom bolo asi ten pocit nevedomosti, že čo sa deje okolo nás, bolo počuť iba krik, hluk,“ opísal zážitok z búrky na Pohode ďalší návštevník.

Nápomocní v krízových situáciách

Podľa odborníka na bezpečnosť Aleša Lehkého mnohí ľudia v krízových situáciách „zamrznú“ a potrebujú naviesť, na čo slúži tím ľudí, ktorí na seba dokážu dav naviazať. Zároveň ľuďom odporúča, aby si dali dosiahnuteľné ciele a nesnažili sa dostať ďaleko.

„Treba vyhľadať vhodný, z hľadiska človeka v ten moment dosiahnuteľný úkryt, aby sa tam mohol schovať, aby bol pevný. Ak sa niečo zrúti, tak aby to nad ním vytvorilo aj ochrannú bariéru,“ dodal Aleš Lehký.

Už o pár dní sa budú konať koncert AC/DC a festival Lovestream. Na oboch podujatiach sa zúčastní viac ako stotisíc ľudí. Na ich bezpečnosť bude dohliadať viac ako 540 ľudí z ochranky, ale aj meteorológ a všetky zložky záchranného systému.

„Pripravujeme central point, respektíve komand room, čiže miestnosť, kde budú sedieť všetky zložky záchranného systému – polícia, ľudia od promotéra. Odtiaľ sa riadi celý dav,“ opísal manažér pre bezpečnosť davu pre AC/DC a Lovestream fest Martin Beck.

Na evakuačnom školení sa všetci zamestnanci učia, ako sa zachovať v krízových situáciách. Pre včasnú reakciu je dav monitorovaný kamerami. „Bude tam zhruba dvadsaťpäť kamier, ktoré sú na rôznych miestach areálu. Máme predstavu o tom, čo se deje naozaj v celom areáli,“ dodal Beck.

Na koncerte AC/DC použijú aj systém z Holandska, ktorý rozoznáva emócie davu. V prípade, ak systém zaznamená negatívne emócie, bezpečnostný manažér vie, že je v mieste veľká tlačenica alebo iný problém, ktorý treba vyriešiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko