Na hlavný obsah

Trumpa nazýval americkým Hitlerom, napokon sa doňho „zaľúbil“. J. D. Vance sa môže stať viceprezidentom USA

Jeho programové zameranie je už známe.

Trumpa nazýval americkým Hitlerom, napokon sa doňho „zaľúbil“. J. D. Vance sa môže stať viceprezidentom USA
Na snímke republikánsky kandidát na viceprezidenta a senátor štátu Ohio J. D. Vance.

Bývalý americký prezident Donald Trump sa prvýkrát od víkendového atentátu ukázal na verejnosti. Na zjazde Republikánskej strany predstúpil pred dav s obväzom okolo pravého ucha, ktoré mu zranila guľka na predvolebnom mítingu v Pensylvánii.

Na sneme Republikáni oficiálne nominovali Donalda Trumpa ako ich kandidáta do prezidentských volieb. Bývalá hlava štátu si už vybrala aj svojho viceprezidenta. Bude ním republikánsky senátor zo štátu Ohio J. D. Vance.

Ako sa z chlapca, ktorý vyrastal v chudom mestečku v takzvanom hrdzavom páse na Stredozápade USA s drogovo závislou matkou stal právnik z Yaleovej univerzity. O tom rozpráva kniha z roku 2016, a neskôr aj filmová adaptácia Hillbilly Elegy, ktorá preslávila J. D. Vanca.

V tom čase sa on sám označoval za antitrumpistu a exprezidenta nazýval americkým Hitlerom. „Áno, viem o tých pár škaredých veciach čo o mne povedal, ale to bolo predtým, čo ma spoznal. Potom sa do mňa zaľúbil,“ reagoval exprezident USA na Vanceove výroky z minulosti.

Nečakaná zmena nastala až v roku 2022, keď Vance kandidoval do senátu – v tom čase sa už stal horlivým zástupcom Trumpovho hnutia Urobme Ameriku opäť skvelou. Verne ho podporoval napríklad počas súdnych procesov, ktoré označuje za politické stíhanie opozície a snahu Joea Bidena odvrátiť pozornosť od domácich aj zahraničných problémov.

Ideologicky na jednej vlne s Trumpom

Politológ Peter Terem z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici hovorí, že to, aké bude programové zameranie J. D. Vanca je známe už teraz.

„Je jedným z kritikov podpory Ukrajiny, podporuje národný zákaz potratov, nepodporuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia. V podstate je to človek, ktorý je ideologicky spriaznený s programom kandidáta Trumpa,“ skonštatoval politológ.

Viacerí republikáni kritizujú Trumpov výber s tým, že ide o veľmi mladého a neskúseného politika.

V prípade zvolenia by sa stal J. D. Vance vo veku 39 rokov druhým najmladším viceprezidentom – čo je rozdiel s prechádzajúcim viceprezidentom Mikom Penceom, ktorého komentátori označujú za ostrieľaného republikána. Politológ konštatuje, že u exprezidenta vyhrala lojalita.

„Vieme dobre, že Mike Pence mal výhrady nesúhlasil s Trumpom v mnohých otázkach, takže v tomto asi Trump prehodnotil svoj prístup. Viac ako skúsenosti sú pre neho dôležitejšia lojalita. dodal Terem.

Jedným z dôvodov však môže byť podľa odborníkov aj to, že Trump ráta, že Vence pritiahne mladých konzervatívnych a chudobnejších voličov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál