Na hlavný obsah

Kyjev útočil na základňu Čiernomorskej flotily, Rusko na civilné ciele. Ukrajina hlási viacero mŕtvych

Ostreľovanie Dnipra neprežilo 14-ročné dievča.

Kyjev útočil na základňu Čiernomorskej flotily, Rusko na civilné ciele. Ukrajina hlási viacero mŕtvych
Ukrajinský vojak počas výcviku v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruské prístavné mesto Novorossijsk a základňa ruskej Čiernomorskej flotily vyhlásili v noci na stredu (3. 7.) poplach pre útok ukrajinských námorných dronov. Informoval o tom vo svojom ruskojazyčnom vydaní spravodajský server BBC News.

Dvoch mŕtvych a jednu zranenú ženu si vyžiadal nálet ukrajinských dronov, ktorý zasiahol pekáreň v meste Olešky v okupovanej časti Chersonskej oblasti, tvrdia ruské úrady.

Najmenej troch mŕtvych a 18 zranených, vrátane 14-ročného dievčaťa, si vyžiadal ruský raketový a dronový útok na Dnipro. Uviedol to šéf oblastnej správy Serhij Lysak. V meste ležiacom asi 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva vypukli podľa Lysaka početné požiare.

Ďalšieho mŕtveho a štyroch ranených hlási prokuratúra po ruských útokoch z Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. 

Rusko hlási zničené námorné drony

Ruské ministerstvo obrany oznámilo údajné zničenie desiatich vzdušných dronov, ktoré vypustili na ruské územie Ukrajinci. Primátor mesta Novorossijsk Andrej Kravčenko prostredníctvom sociálnych sietí vyzval občanov, aby opustili pobrežnú zónu.

„V Novorossijsku je odrážaný útok bezpilotných člnov. Nezdržujte sa na otvorenom priestranstve pri mori,“ napísal na sieti Telegram Kravčenko. Podľa neho sa nariadenie týkalo návštevy nábrežia, pláží či ďalších rekreačných lokalít pri mori.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily zničili dva námorné drony smerujúce k Novorossijsku. Zároveň informovalo, že ruské systémy protivzdušnej obrany zničili desať vzdušných dronov, ktoré Ukrajina vyslala na územie Ruska.

Päť dronov zničili nad Belgorodskou oblasťou, štyri nad Brjanskou a jeden nad Moskovskou oblasťou, oznámilo ministerstvo na platforme Telegram.

Prečo Novorossijsk?

Novorossijsk je hlavný ruský prístav pri Čiernom mori a zároveň námorná základňa. Po útokoch ukrajinských dronov a rakiet na základne na Ruskom anektovanom Kryme tam premiestnili časť ruskej Čiernomorskej flotily.

Ukrajina ruské tvrdenie o útoku na Novorossijsk nekomentovala. Kyjev dlhodobo uvádza, že útočí na ruskú vojenskú, dopravnú a energetickú infraštruktúru v reakcii na pokračujúcu agresiu.

Rusko síce často viní Ukrajinu z útokov na čiernomorské prístavy a na anektovaný Krym, ale často neinformuje o plnom rozsahu škôd spôsobených útokmi. Vyhlásenie strán konfliktu pritom nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

Rusi zasiahli civilné ciele

Rusi v Dnipre zasiahli jedno z nákupných stredísk. Blízko zdravotníckeho zariadenia vypukol požiar. Uviedol server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na miestnu televíziu.

Pri ruskom rannom nálete na dedinu Borova pri Izjume v Charkovskej oblasti zahynul 48-ročný muž, ktorého telo vyslobodili záchranári z trosiek, uviedla oblastná prokuratúra. Zranenia utrpeli tiež 75-ročná žena a muž päťdesiatnik.

Nálet podľa prokuratúry poškodil výlučne civilnú infraštruktúru, vrátane desiatky obytných domov, obchodov, hospodárskych a kancelárskych budov.

Terčom dvoch ruských rakiet S-400 sa približne dve hodiny po polnoci (hodina po polnoci SELČ) stala podľa prokuratúry tiež ves Ruska Lozova, kde výbuchy zranili 65-ročnnú ženu a 80-ročného muža a tiež poškodili minimálne desať domov. Prokuratúra dodala, že sa snaží zdokumentovať a zabezpečiť dôkazy všetkých vojnových zločinov spáchaných Ruskom.

Rusko v máji začalo ofenzívu v Charkovskej oblasti, ktorá sprvu zaskočila ukrajinské jednotky. Tie sa teraz podľa tlače snažia dobyť späť pozície, z ktorých ustúpili, zatiaľ čo ruský nápor pokračuje v južnejšie ležiacej Doneckej oblasti.

Rusi podľa ukrajinského generálneho štábu útočia hlavne pri Torecku a Pokrovsku, kde ukrajinskí vojaci počas uplynulého dňa odrazili 83 útokov, zatiaľ čo v Charkovskej oblasti sa odohralo osem bojových stretov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet