Na hlavný obsah

Kým koalícia je spokojná, opoziční poslanci o prezidentovi hovoria aj ako o influencerovi

Ako poslanci hodnotia Petra Pellegriniho?

Kým koalícia je spokojná, opoziční poslanci o prezidentovi hovoria aj ako o influencerovi
Zľava Michal Šimečka, Tibor Gašpar a Marián Viskupič. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Pavol Zachar a Jakub Kotian/koláž STVR

Kým koaliční poslanci s doterajším pôsobením Petra Pellegriniho vo funkcii prezidenta vyjadrujú spokojnosť, predstavitelia opozície hľadajú slová chvály len ťažko.

Prezident Peter Pellegrini sa ujal najvyššej ústavnej funkcie presne pred mesiacom. Vo svojom inauguračnom prejave označil za svoje hodnoty štát, národ, rodinu a človeka. Hneď pri svojej prvej zahraničnej ceste v Bruseli čelil kritike, že lobuje v prospech Smeru-SD a Hlasu-SD.

„Potvrdzuje sa to, čoho sme sa obávali, a to, že Peter Pellegrini bude najmä prezidentom vládnej koalície,“ zhodnotil prezidentove doterajšie pôsobenie predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Dodal, že sa to ukázalo špeciálne pri tom, ako expresne rýchlo a v rozpore s vlastnými slovami podpísal zrušenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). „Stále verím, že pri ďalších otázkach a zákonoch v sebe nájde nezávislosť,“ skonštatoval.

Koaliční poslanci sú spokojní

Spokojnosť s prezidentovým pôsobením avizuje poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar. „Absolvoval niekoľko zahraničných a významných ciest. Vnímam ho ako veľmi aktívneho človeka a zrejme chce funkciu vykonávať týmto spôsobom, akým sa uviedol v prvých týždňoch,“ povedal.

Od prezidenta očakáva štandardný výkon a že bude posudzovať zákony tak, ako mu to prináleží z ústavy. Čaká tiež, že bude aktívny ak bude treba pomenovať niektoré problémy v spoločnosti, ale ktorý si bude stáť za svojimi hodnotovými otázkami, ktoré prezentoval v kampani.

S Pellegrinim vo funkcii sú zatiaľ spokojní aj národniari. Podľa poslankyne Dagmar Kramplovej (SNS) predsedovia koaličných strán s prezidentom spolupracujú. „A mám pocit, že zatiaľ funguje všetko veľmi dobre,“ dodala.

Skôr influencer ako prezident

O niečo kritickejšie vníma doterajší výkon prezidenta poslanec Marián Viskupič (SaS). „Zatiaľ ho vnímam skôr ako influencera než ako prezidenta. Vnímam jeho fotky z akcií a zahraničných ciest,“ vysvetlil Viskupič.

Pochválil však Pellegriniho snahu o okrúhly stôl s cieľom zmierniť napätie v spoločnosti. „Bohužiaľ, s tým súvisí to, že nemá rešpekt ani u vlastných a túto myšlienku mu zarezali,“ dodal.

Pellegrini ho sklamal, keď podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). „Sám hovoril, že chce byť prezidentom všetkých občanov, chce byť na strane zákonnosti a verejnoprávnosti. Bohužiaľ, bol len na strane vládnej koalície,“ uzavrel Viskupič.

Ako vnímajú prvý mesiac Petra Pellegriniho vo funkcii poslanci NR SR, to priamo v parlamente pre Aktuálne :24 zisťovala redaktorka Slovenskej televízie Nina Janešíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko