Na hlavný obsah

Kým nebude ropa, budeme blokovať vyplatenie európskej pomoci, odkázal Kyjevu Péter Szijjártó

Budapešť blokuje 6,5 miliardy eur pre Ukrajinu.

Kým nebude ropa, budeme blokovať vyplatenie európskej pomoci, odkázal Kyjevu Péter Szijjártó
Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó. Foto: TASR/Martin Baumann

Maďarsko bude blokovať vyplatenie finančnej pomoci Ukrajine v rámci Európskeho mierového nástroja dokým Kyjev neobnoví tranzit ruskej ropy prostredníctvom ropovodu Družba. V rozhovore pre komerčnú televíziu ATV to v utorok (23. 7.) uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Pokiaľ Ukrajina túto otázku nevyrieši, každý by mal zabudnúť na vyplatenie kompenzácie za prepravu zbraní vo výške 6,5 miliardy eur z Európskeho mierového nástroja, pretože ako by to vyzeralo, že my schválime vyplatenie uvedenej sumy, zatiaľ čo Ukrajina ohrozuje našu energetickú bezpečnosť,“ povedal maďarský minister zahraničných vecí.

Ukrajina zastavením prepravy ropy od ruského dodávateľa Lukoil ohrozila energetickú bezpečnosť Maďarska a Slovenska. Kyjev sa pritom netají tým, že to robí z politických dôvodov. Konštatoval to v pondelok (22. 7.) server mandiner.hu.

Podľa servera tretina dovozu ropy do Maďarska podlieha ukrajinským obmedzeniam a jeho nahradenie je preto pre Budapešť veľkou výzvou. Maďarsko, Slovensko a Česko dostali výnimku zo sankcií uvalených na ruskú ropu. Ukrajina však podľa servera svojvoľne zastavila tranzit ropy Lukoilu.

Poslankyňa ukrajinského parlamentu Inna Sovsunová, členka energetického výboru, pre portál Politico otvorene priznala, že Kyjev zakázal tranzit ruskej ropy, aby tak vyvinul tlak na Maďarsko za nedodávanie zbraní Ukrajine. Ale aj za nepodporovanie vstupu krajiny do Európskej únie.

„Teraz sme zobrali veci do vlastných rúk,“ podotkla ukrajinská poslankyňa. Podľa nej diplomatický dialóg neviedol k výsledkom, preto museli nájsť iné riešenie na zmenu postoja Budapešti a Bratislavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet