Na hlavný obsah

Kým väčšina európskych krajín proti turistom protestuje, Chorvátsko by ich privítalo ešte viac. Prečo je to tak?

Balkánska krajina je závislá od turizmu.

Kým väčšina európskych krajín proti turistom protestuje, Chorvátsko by ich privítalo ešte viac. Prečo je to tak?
Ilustračná snímka ľudí na pláži v Chorvátsku. Foto: Unsplash

Kým vo viacerých európskych krajinách obyvatelia protestujú proti masovému turizmu, v Chorvátsku je to zatiaľ strategický cieľ. Balkánska krajina je závislá od turizmu a práve z toho pramenia jej ambície.

Odborníci sú ale presvedčení, že odpor ľudí voči masovej turistike neminie ani tento prímorský štát.

Takmer každý deň počúvame o protestoch, kde je miestne obyvateľstvo čoraz nevľúdnejšie k zahraničným hosťom, a to z viacerých dôvodov. Vo všeobecnosti sa sťažujú na turistov, ktorí často nerešpektujú verejný poriadok a ničia pamiatky. Turisti tak spôsobujú väčšie škody, ako osoh.

Prečo sa Chorváti nestavajú masovému turizmu na odpor v relácii Aktuálne :24 vysvetlila redaktorka Jarmila Paulíková:

Obrovský počet turistov v mnohých mestách narušil aj trh s nehnuteľnosťami. Ceny prenájmov bytov resp. apartmánov v posledných rokoch neúnosne stúpli. Z centier mnohých európskych miest sa obyvatelia sťahujú, jednak kvôli tomu, že chcú svoju nehnuteľnosť prenajímať alebo jednoducho hľadajú pokoj v iných lokalitách.

Drahé Chorvátsko

Trend protestov proti masovej turistike sa šíri po celej Európe, ale v Chorvátsku je všetko inak. Aj dnes majú obavy, ako bude ďalej prebiehať táto turistická sezóna a ako sa skončí.

Napriek tomu, že denne čítame, že počas vrcholnej letnej sezóny zaznamenáva chorvátsky cestovný ruch výrazný pokrok s pozitívnymi trendmi, tak prevádzkovatelia reštaurácií a poskytovatelia súkromných ubytovacích služieb hovoria, že tento rok je v porovnaní s minulým iný. Sťažujú sa na nižší počet prenocovaní a kratšie pobyty.

Chorvátsky minister turizmu sa nesťažuje a ubezpečuje, že krajina bude v nasledujúcich rokoch dosahovať ešte lepšie výsledky. A to nielen počas hlavnej turistickej sezóny, ale aj v menej frekventovaných mesiacoch.

Chorvátsko sa v dôsledku zdražovania v minulom roku ocitlo v konkurencii najdrahších turistických destinácií v Stredomorí. Mierny pokles príchodu nemeckých turistov, ktorých je v tejto krajine najviac, je skutočne citeľný. Chorvátske turistické združenie však očakáva, že tento počet sa do konca letnej sezóny vykompenzuje.

Aj turisti menia svoje návyky

Podiel cestovného ruchu na celkovej pridanej hodnote chorvátskeho hospodárstva je viac ako 11 percent, čo je oveľa viac ako je priemer v krajinách Európskej únie, ktorý je asi 4,5 percenta. Nie je teda prekvapujúce, prečo sa krajina proti turizmu nebúri.

Odborníci to pripisujú tomu, že cestovný ruch v Chorvátsku sa stále rozvíja. Na druhej strane sú presvedčení, že príde čas, keď sa proti tzv. nadmernému turizmu aj v tejto krajine postaví miestne obyvateľstvo. Nakoľko rozdiely medzi tými, ktorí z cestovného ruchu profitujú a tými, ktorým sa čoraz viac „ubližuje“ budú čoraz viditeľnejšie.

Zvýšené znečistenie, narušenie vzťahov medzi miestnym obyvateľstvom, bytová kríza, celkovo zhoršená kvalita života a fungovanie v takýchto mestách. To sú len niektoré javy, ku ktorým prispieva masový turizmus.

Nadmerný turizmus odborníci opisujú ako ťažobný priemysel, ktorý internalizuje zisky a externalizuje náklady, vytvára obrovský vplyv na životné prostredie a poškodzuje ostatné sociálne a výrobné sektory.

Odborníci si navyše myslia, že zatiaľ čo obyvatelia proti tomuto trendu bojujú, samotní turisti by sa tiež mohli časom vzdať návštevy destinácií, ktoré sú práve pre nadmernú turistiku čoraz menej atraktívne. Prvé náznaky už tu sú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet