Na hlavný obsah

Odborníci predpovedajú, ako atentát na Trumpa ovplyvní americké prezidentské voľby

Viacerí sa zhodujú, že to môže kandidátovi Republikánov pomôcť.

Odborníci predpovedajú, ako atentát na Trumpa ovplyvní americké prezidentské voľby
Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump počas kampane v deň atentátu. Foto: TASR/AP

Demokrati po atentáte na Donalda Trumpa sťahujú na určitý čas svoju kampaň. Podľa politológa Univerzity Komenského v Bratislave Erika Laštica tento incident do politických preferencií výraznejšie nezasiahne.

„Je to politická príležitosť v tom zmysle, že Republikáni to určite využijú na kritiku kampane Joea Bidena a Demokratov. Budú poukazovať na to, že Demokrati môžu za zostrovanie rétoriky, ale je to aj súčasť politickej kampane,“ poznamenal Laštic.

Poukázal, že bezprostredne po atentáte sme mohli vidieť predovšetkým jednoznačné odsúdenie útoku naprieč celým politickým spektrom. Dodal, že Republikáni sa chystajú na nominačný Snem, kde sa Donald Trump stane oficiálnym nominantom Republikánskej strany na prezidenta.

„Tam sa zdá, že nedochádza k žiadnej zmene, aj podľa prvotných vyjadrení Donalda Trumpa,“ zhodnotil politológ Erik Laštic. Bidenov tím aspoň dočasne sťahuje celú komunikáciu a televízne spoty, čiže Demokrati sa priestor posnažia nechať nateraz prázdny.

„Aký bude strednodobý a dlhodobý plán kampane nevieme odhadnúť,“ dodal. Myslí si, že ani atentát nemá šancu výraznejšie zasiahnuť do politických preferencií. No záleží na tom, ako budú Republikáni atentát komunikovať.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Erikom Lašticom, ktorý pre Správy :24 reagoval na atentát na Donalda Trumpa:

Atentát môže Trumpovi vo voľbách pomôcť

Útok na amerického prezidentského kandidáta a bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa mu môže pomôcť v tohtoročných prezidentských voľbách a môže posilniť jeho šance na znovuzvolenie.

Zhodli sa na tom politológovia, ktorých v sobotu (14. 7.) oslovila Česká tlačová kancelária (ČTK). Už len preto, že by mohol vyvolať vlnu sympatií voči nemu a ešte viac mobilizovať jeho podporovateľov, oznámila politologička z brnianskej Masarykovej univerzity Monika Brusenbauch Meislová.

Taktiež Peter Just usudzuje, že útok Trumpovej šance na znovuzvolenie skôr posilní. „A to vrátane dopadu toho gesta so zaťatou päsťou, ktoré sa stane ikonickým a virálnym obrázkom ilustrujúcim ten útok. Už teraz to je na všetkých serveroch,“ poznamenal.

„Pomôcť mu to určite môže,“ myslí si Jiří Pondělíček z Univerzity Karlovej. Trump sa stal na sobotňajšom predvolebnom mítingu v meste Butler terčom atentátnika, ktorý ho trafil do pravého ucha. Na internete sú vidieť jeho fotografie s krvácajúcim uchom a zdvihnutou päsťou.

„Trump to v kampani bezpochyby naplno zužitkuje – bude dávať na obdiv svoje odhodlanie v kampani intenzívne pokračovať napriek útoku. Tiež to pravdepodobne využije na posilnenie rétoriky o potrebe zavedenia poriadku, vlády silnej ruky a rozhodného vedenia,“ myslí si Brusenbauch Meislová.

Trump podľa nej bude argumentovať tým, že administratíva terajšieho demokratického prezidenta Joea Bidena nedokáže zabezpečiť dostatočnú ochranu občanov a v tomto ohľade úplne zlyhala. Republikánsky prezidentský kandidát podľa nej preto použije útok ako argument pre to, že iba on je schopný krajine navrátiť bezpečnosť, pokoj a stabilitu.

„Útok tiež bude dominovať všetkému spravodajstvu a zabezpečí Trumpovi ešte väčšiu mediálnu pozornosť ako doteraz. To zvýši jeho viditeľnosť v médiách a umožní mu ľahšie komunikovať jeho politické vízie,“ domnieva sa politologička.

Americká politika je pretkaná násilím

Podľa amerikanistu Jana Beneša z Ostravskej univerzity je politické násilie votkané do americkej politike. Nie je to totiž prvýkrát, čo niekto zaútočil na prezidenta, exprezidenta alebo kandidáta na prezidenta. Takýchto útokov bolo už zhruba 15 až 16.

„Avšak súčasná situácia je naozaj vyhrotená. Sám Trump v minulosti vyzýval svojich priaznivcov k násiliu,“ uviedol Beneš. Podľa jedného z prieskumov si až štvrtina voličov, či už demokratov, alebo republikánov, myslí, že politické násilie je legitímnym politickým nástrojom, ak by to viedlo k záchrane USA.

Vypočujte si celý rozhovor s odborníkom na americkú politiku z relácie Správy :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet