Na hlavný obsah

Lekárňam chýba liek pre diabetikov, ktorý mnohí Slováci využívajú na chudnutie

Liek môže byť nedostupný pre tých, ktorí ho naozaj potrebujú.

Lekárňam chýba liek pre diabetikov, ktorý mnohí Slováci využívajú na chudnutie
Liek Ozempic. Foto: RTVS/AP

Liek pre diabetikov ako populárny spôsob na chudnutie. Jeho účinok je však sporný. Pre veľký záujem v lekárňach chýba. Pacienti ho nevedia zohnať ani na predpis. Ide najmä o ľudí s cukrovkou a obezitou.

Pacient, ktorý užíva liek Ozempic, stratí chuť do jedla. Hladina cukru v jeho tele začne postupne klesať. Lekári dokážu týmto liekom stabilizovať stav pacientov s cukrovkou typu 2 alebo pokročilou obezitou.

Liečba Ozempicom je hormonálna liečba. Injekcia obsahuje hormónu podobnú látku semaglutid, ktorý v človeku potláča hlad a chuť do jedla. Je to podobný hormón, ktorý ľudské telo produkuje po jedle. Ten hovorí telu, že prijal potravu a že už nie je hladný.

Tému chýbajúceho Ozempicu priniesol v Správach RTVS redaktor Erik Adamson:

Pre jeho vlastnosti a klinické výsledky začali aj zdraví ľudia používať Ozempic a jeho náhrady, aby schudli. Vo svete preto začína byť nedostatok tohto liečiva. Na Slovensku je situácia podobná.

„Tým, že máme u nás registrované tri rôzne sily tohto lieku, momentálne sa dá objednať pre pacienta najvyššia sila jednomiligramová. Nižšie sily momentálne nie sú dostupné,“ informovala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

„Neočakávaná nadmerná spotreba lieku môže spôsobiť jeho nedostupnosť pre pacientov, ktorí liek naozaj potrebujú,“ upozornila hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Lucia Balážiková.

Na lekársky predpis

Nedostatok lieku Ozempic už pre Slovenskú televíziu potvrdil aj jeden z reťazcov lekární na Slovensku. „Môžeme skonštatovať, že v súvislosti s liekom Ozempic sú v lekárňach aktuálne nedostupné jeho dve verzie, a to 0,25 g a 0,5 g. Vo veľmi obmedzenom množstve je dostupný Ozempic 1 mg,“ uviedla v písomnom vyjadrení sieť lekární.

Liek je viazaný na lekársky predpis a obchodovanie s ním je nelegálne. Osoba, ktorá takto obchoduje s liekmi, môže dostať pokutu do výšky až päťtisíc eur.

„Pri nákupe liekov mimo legálneho reťazca, napríklad cez rôzne webstránky alebo podvodné inzeráty, hrozí riziko, že sa pacienti dostanú k falšovaným liekom. Nákupom z takýchto stránok pacienti riskujú zdravie a podporujú kriminálnu činnosť,“ ozrejmila Balážiková.

Podľa lekárnikov je problém aj to, že liek Ozempic môže predpísať ktorýkoľvek lekár. Ak tak urobí cez klasický lístok, poisťovne, lekárne a štát sa o tom nemajú ako dozvedieť. Falošný pacient ho uhradí v plnej výške. Jeho cena sa dnes na trhu pohybuje okolo 85 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko