Na hlavný obsah

Lekárom v Bratislave sa podarila jedinečná operácia: Pacientke, ktorá prestávala vidieť, prinavrátili zrak

Novú operáciu na Slovensku majú za sebou prví traja pacienti.

Lekárom v Bratislave sa podarila jedinečná operácia: Pacientke, ktorá prestávala vidieť, prinavrátili zrak
Pacientka s makulárnou degeneráciou oka Štefánia. Foto: STVR

Pacienti trpiaci makulárnou degeneráciou očí postupne prichádzajú o zrak. Lekári Očnej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave im ho vďaka jedinečnej operácii dokážu prinavrátiť. Pacientom voperujú miniatúrny teleskop. Novú operáciu na Slovensku majú za sebou prví traja pacienti. Niektoré zábery v nasledujúcej reportáži nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Posledných päť rokov vidí Štefánia iba obrysy. Bez pomoci lupy a svojich blízkych sa nezaobíde.

„Nevidím veľké cedule, napríklad, v nemocnici návesné tabule čo sú, nula bodov, to nevidím prečítať. Autobus takisto nie, v obchode cenovky, a tak ďalej,“ uviedla pacientka s makulárnou degeneráciou oka Štefánia.

Makulárna degenerácia postihuje ľudí nad 65 rokov. V tomto veku je to najčastejšia príčina oslepnutia. Počas operácie lekári do oka implantujú trojmilimetrový teleskop. Vďaka nemu oko uvidí s takmer trojnásobným priblížením.

Unikátnej operácii očí sa v Správach venovala Andrea Šeligová:

„Operácia prebieha klasicky ako operácia šedého zákalu, to je ten prvý krok. Vždy, keď má pacient šedý zákal, vymení sa mu šošovka. Tým, že dávame teleskop, potrebujeme sedem a pol až osem milimetrový rez, ktorý ide cez skléru, čiže cez bielko a tým pádom vložíme teleskop do oka pomocou injektora,“ opísala zástupkyňa prednostu Očnej klliniky SZU a UNB Nora Majtánová.

Operácia zmení pohľad na život

Unikátna operácia zmení pohľad na život ôsmim vybraným pacientom. Vďaka grantu, ktorý získala univerzitná nemocnica, budú mať tento zákrok plne hradený.

„Budeme sa to snažiť zaradiť medzi zoznam normálnych výkonov, ktoré sa bežne používajú. Samozrejme, tie ostatné legislatívne veci nie sú na mne, my budeme požadovať spoluprácu a uvidíme, ako sa posunieme,“ skonštatoval riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer.

„Nebudem teraz sľubovať, že určite od budúceho roka alebo v nejakej krátkej dobe, vzhľadom na to, že vieme, koľko financií v zdravotníctve máme, tento výkon bude plne hradený. Možno by pomohlo, keby bol aspoň čiastočne hradený z verejného zdravotného poistenia. Musíme k tomu samozrejme otvoriť rokovania,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Odhadujem, že v prvých rokoch by bolo potrebné operovať asi 50 pacientov za rok,“ povedal prednosta Očnej kliniky SZU a UNB Petr Kolář.

Po operácii pacienti vidia už na druhý deň. Na nový zrak si zvykajú približne štyri až šesť mesiacov. Potom dokážu plnohodnotne fungovať. „Na to sa teším, že budem môcť bicyklovať niekedy,“ dodala pani Štefánia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko