Na hlavný obsah

Lesný požiar zachvátil turistické mesto Jasper v Kanade

Plamene ohrozujú tiež ropovod.

Lesný požiar zachvátil turistické mesto Jasper v Kanade
Návštevníci odchádzajú z národného parku Jasper v Kanade. Foto: Le Minh Khue /AFP/ Profimedia

Lesný požiar zachvátil turistické mesto Jasper v kanadskej provincii Alberta, časť záchranných zložiek sa kvôli dymu musela stiahnuť. Plamene ohrozujú tiež ropovod, informovala kanadská verejnoprávna stanica CBC.

Jasper sa nachádza v kanadskej časti Skalistých hôr a je strediskom rovnomenného národného parku, kde v uplynulých dňoch vypuklo niekoľko požiarov. Úrady v meste a jeho okolí už v utorok (23. 7.) nariadili evakuáciu, ktorá sa dotkla asi 25-tisíc ľudí.

„V meste zostávajú hasiči, ktorí sa snažia zachrániť čo najviac objektov a ochrániť kritickú infraštruktúru, vrátane čistiarne odpadových vôd, komunikačných zariadení, ropovodu Trans Mountain a ďalších,“ uviedla na facebooku správa národného parku.

Okrem hasičov dostali členovia záchranných zložiek príkaz mesto opustiť. Plamene ohrozovali mesto niekoľko dní, v posledných hodinách ale ich šíreniu napomohol silný vietor. Prvé budovy začali horieť v stredu (24. 7.) večer miestneho času. Vláda provincie Alberta požiadala o pomoc federálnu vládu vrátane armády.

V celej Alberte momentálne horí 176 požiarov. Tohtoročná sezóna požiarov v Kanade mala v porovnaní s rekordným vlaňajškom relatívne pokojný začiatok, v posledných dňoch sa ale situácia výrazne zhoršila, predovšetkým na západe krajiny, ktorý zasiahlo extrémne teplé počasie.

Ropovod Trans Mountain prepravuje ropu z dechtových pieskov v Alberte do provincie Britská Kolumbia. Ochrancovia prírody protestovali proti rozhodnutiu vlády v Ottawe, ktorá v roku 2019 dala zelenú jeho rozšíreniu na trojnásobok kapacity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet