Na hlavný obsah

Letecký poplach znel v Rusku aj na Ukrajine. Kyjev hlási zranených, Moskva zničené ukrajinské stíhačky

Tvrdenia bojujúcich strán sa nedajú operatívne overiť.

Letecký poplach znel v Rusku aj na Ukrajine. Kyjev hlási zranených, Moskva zničené ukrajinské stíhačky
Ruskí vojaci strieľajú z raketometu neznámom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v utorok (2. 7.) uviedlo, že raketový útok na letisko v Myrhorode v ukrajinskej Poltavskej oblasti zničil päť ukrajinských stíhačiek Su-27 a dva ďalšie stroje poškodil. Podľa neho rovnako ruská protivzdušná obrana v noci zničila nad dvoma oblasťami a anektovaným ukrajinským polostrovom Krym 11 ukrajinských dronov.

Letecký poplach v noci vyhlásili aj na Ukrajine, ktorá hlási aj zranených. Ukrajinské velenie podľa tlače upozornilo na vyššiu intenzitu pondelkových (1. 7.) bojov, ktoré si podľa jeho odhadu vyžiadali tiež väčšie ruské straty.

„V dôsledku úderu ruskej armády bolo zničených päť aktívnych a poškodené dve opravované viacúčelové stíhačky Su-27,“ uviedlo ruské ministerstvo na telegrame. K príspevku pripojilo video z údajného útoku, pri ktorom podľa neho boli použité rakety Iskander-M.

Útok na základňu v Myrhorode potvrdil aj hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. Údaje o stratách podľa neho však Moskva preháňa.

„K útoku došlo. Nejaké straty sú, ale nie také, ako tvrdia nepriateľ, „uviedol na facebooku v komentári k správam o útoku, ktoré sa už v pondelok šírili na sociálnych sieťach. Ukrajinské letectvo podľa neho robí všetko pre to, aby nepriateľa zmiatlo, a to aj pomocou makiet a ďalších prostriedkov.

Množstvo stretov

Ruské drony útočili na severovýchodnej Ukrajine v Sumskej oblasti, ktorá čelila tiež ostreľovaniu, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na oblastnú správu. Dve ženy utrpeli zranenia pri ostreľovaní Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny, uviedol šéf oblastnej správy Ivan Fedorov.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že počas uplynulého dňa počet bojových stretov s nepriateľom vzrástol na 161. Pritom najviac, 44, pripadlo na úsek frontu pri Pokrovsku na východe krajiny.

O deň skôr bolo bojových stretov 121, pripomenula Ukrajinska pravda na svojom webe. Ruské straty od začiatku vojny pred viac ako dvoma rokmi presiahli 545-tisíc vojakov, z toho 1 280 pripadlo na uplynulý deň, odhadlo ukrajinské velenie. Ani jedna z bojujúcich strán svoje straty nezverejňuje.

Štyri drony zostrelila ruská obrana nad Brjanskou a Belgorodskou oblasťou, tri nad Krymom, uviedlo ruské ministerstvo podľa serveru BBC News. Ten dodal, že vo vojnových podmienkach nie je schopný operatívne preveriť tvrdenia bojujúcich strán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet