Na hlavný obsah

Leto je aj sezónou krádeží, pozor na triky zlodejov. Ako si zabezpečiť dom pred odchodom na dovolenku?

Čo znamená fľaša prehodená do dvora?

Leto je aj sezónou krádeží, pozor na triky zlodejov. Ako si zabezpečiť dom pred odchodom na dovolenku?
Ilustračná snímka, Foto: Profimedia

Podľa polície príležitosti robia zlodeja. Počas dovoleniek veľa ľudí opúšťa svoje domovy na dlhší čas, čo je ideálny čas pre vlámačov. Častou chybou pred odchodom na dovolenku je nedostatočné zabezpečenie domácnosti proti vlámaniu.

Polícia odporúča nepoužívať sociálne siete na informovanie o vašom odchode na dovolenku a zatvárať všetky okná na dome.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek varoval pred podcenením zabezpečenia. Ľudia si podľa neho myslia, že im sa to nemôže stať, že žijú v bezpečnej štvrti.

„Treba využiť všetky dostupné zabezpečovacie zariadenia, ktoré máte. Najmä mechanické – zatvoriť dvere alebo okná. Často sa stáva, že ľudia majú aj dobré bezpečnostné dvere aj ich uzamknú, ale nechajú okno napríklad na tzv. vetračku. Každý takýto vchod je vchodom aj pre zlodeja,“ upozorňuje Hájek.

Podceniť podľa neho netreba ani správcovskú činnosť. „Ak máte možnosť, tak je dobré, aby vám to obydlie niekto kontroloval. Napríklad plná schránka je jednoznačná indícia pre zlodeja,“ pokračuje.

Zlodeji používajú aj rôzne triky. Napríklad pri rodinných domoch hodia do dvora fľašu, plechovku alebo šupku od banána. Aj ich nikto neuprace, tak je jasné, že v dome sa nikto momentálne nezdržiava. Podobným indikátorom môžu byť aj nonstop zatiahnuté žalúzie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko