Na hlavný obsah

Izraelský útok na Bejrút: Cieľom bol šéf operácií Hizballáhu, armáda Tel Avivu tvrdí, že zahynul

Mal byť zodpovedný za útok v Golanských výšinách.

Izraelský útok na Bejrút: Cieľom bol šéf operácií Hizballáhu, armáda Tel Avivu tvrdí, že zahynul
Budova v Bejrúte po Izraelskom útoku. Foto: TASR/AP

Izrael v utorok (30. 7.) podvečer uskutočnil vzdušný úder na južnom predmestí Bejrútu. Jeho cieľom bol vysokopostavený veliteľ libanonského hnutia Hizballáh, ktorý bol zodpovedný za sobotňajší (27. 7.) útok na Golanských výšinách. Oznámila to podľa tlačových agentúr izraelská armáda.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na tri vysokopostavené bezpečnostné zdroje napísala, že terčom úderu bol šéf operačného veliteľstva tohto ozbrojeného šiitského hnutia Fuád Šukr. Izraelská armáda uviedla, že pri jej útoku v libanonskom Bejrúte bol zabitý význačný veliteľ Hizballáhu Fuád Šukr. Správy o jeho smrti sa rozchádzali.

Rozchádzali sa aj správy o obetiach útoku. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoj bezpečnostný zdroj a libanonské štátne médiá uviedla, že pri údere zahynula jedna žena a sedem ľudí bolo zranených.

Podľa zdroja agentúry AFP blízkeho Hizballáhu pri údere zomreli najmenej dvaja ľudia. Denník Haarec neskôr s odvolaním sa na libanonské ministerstvo zdravotníctva napísal, že o život prišli traja ľudia a 85 ďalších bolo zranených.

Hlavné mesto Libanonu, ktorého južné predmestie je považované za baštu Iránom podporovanej ozbrojenej šiitskej skupiny Hizballáh, od soboty (27. 7.) v napätí očakávalo možnú odvetu za raketový útok.

„Hizballáh prekročil červenú líniu,“ napísal na sieti X bezprostredne po údere v Bejrúte izraelský minister obrany Joav Galant. Podľa zdroja stanice CNN Izrael o akcii vopred informoval Spojené štáty.

Premiér Benjamin Netanjahu sa v centrále izraelskej armády v Tel Avive zúčastňuje na schôdzi na vyhodnotenie situácie, oznámila podľa serveru The Times of Israel kancelária predsedu vlády.

Útok odsúdili Rusko či Irán

Izraelský úder na predmestí hlavného mesta Libanonu ako prvé odsúdilo Rusko. Krajina, ktorej ozbrojené sily už tretí rok útočia na civilné ciele na Ukrajine, označila postup izraelskej armády za „do očí bijúce porušenie medzinárodného práva“.

Útok odsúdili tiež Irán. Nazval ho „hriešnou a zbabelou izraelskou agresiou“, a palestínske teroristické hnutie Hamas, podľa ktorého ide o „nebezpečnú eskaláciu“. Proti Hamasu vedie Izrael vojnu v Pásme Gazy v odvete za krvavý teroristický útok zo 7. októbra.

Pri sobotňajšom útoku na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zahynulo 12 detí a mladistvých. Izrael a Spojené štáty útok pripisujú Hizballáhu, ten však akúkoľvek zodpovednosť odmieta.

Fuád Šukr

Dlhoročný člen hnutia Hizballáh Šukr bol vojenským poradcom šéfa hnutia Hasana Nasralláha a podľa Reuters šéfom operačného veliteľstva skupiny. Izraelská armáda ho pred rokmi označila tiež za šéfa vývoja presne navádzaných striel Hizballáhu.

Spojené štáty v roku 2017 vypísali odmenu päť miliónov dolárov za informácie vedúce k jeho dolapeniu, podľa Washingtonu zohral kľúčovú úlohu pri bombových útokoch na americkú a francúzsku základňu v Bejrúte v roku 1983, pri ktorých zahynulo 241 amerických a 58 francúzskych vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet