Na hlavný obsah

Londýn bude naďalej podporovať Kyjev pri jeho obrane, uistil Zelenského nový britský premiér Starmer

Zelenskyj jeho prístup ocenil.

Londýn bude naďalej podporovať Kyjev pri jeho obrane, uistil Zelenského nový britský premiér Starmer
Archívna snímka - Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a nový britský premiér Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Londýn bude aj naďalej podporovať Kyjev pri jeho obrane voči ruskej agresii. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému to v piatkovom (5. 7). telefonáte prisľúbil nový britský premiér Keir Starmer. Zeleneskyj mu za takéto zachovanie britského postoja poďakoval, informovala agentúra Reuters.

„Premiér na úvod rozhovoru uviedol, že je pre neho dôležité, aby v prvý deň svojho pôsobenia vo funkcii zopakoval neochvejný záväzok Spojeného kráľovstva voči Ukrajine,“ informoval hovorca kancelárie britského premiéra. Starmer zdôraznil, že zmenou vlády v Británii sa nič nemení na jej podpore Ukrajiny, ktorá bude aj naďalej pokračovať.

Zelenskyj zase v príspevku na platforme Telegram uviedol, že novému britskému premiérovi zaželal, aby sa mu podarilo naplniť očakávania Britov. „Som vďačný Keirovi Starmerovi za jeho ubezpečenie, že britská podpora voči Ukrajine sa v zásade nemení,“ napísal ukrajinský prezident.

Uviedol tiež, že so Starmerom si spoločne „koordinovali svoje pozície“ pred budúcotýždňovým summitom NATO vo Washingtone. Kyjev dúfa, že sa na summite dozvie o ďalších krokoch, ktoré ho priblížia k členstvu v Aliancii.

Starmer a Zelenskyj diskutovali podľa hovorcu Downing Street okrem summitu NATO aj o zasadnutí Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktoré sa má konať v júli v Británii.

Zelenskyj na sociálnej sieti X okrem tohto uviedol, že sa teší na spoluprácu s Britániou v otázkach bezpečnosti. Zároveň sa poďakoval aj Starmerovmu predchodcovi v úrade, konzervatívnemu expremiérovi Rishimu Sunakovi, za jeho intenzívnu podporu Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet