Na hlavný obsah

Ľudí v Afrike by mohla pred extrémnym počasím varovať umelá inteligencia

Výkyvy počasia si na kontinente každoročne vyberú svoju daň.

Ľudí v Afrike by mohla pred extrémnym počasím varovať umelá inteligencia
Ilustračná snímka ľudí počas povodní. Foto: RTVS

Vedci našli spôsob, ako varovať ľudí v Afrike pred extrémnym počasím. Ničivé povodne, ktoré strieda extrémne sucho, si na kontinente každoročne vyberú svoju daň. Pomôcť najviac ohrozeným obyvateľom chcú vedci pomocou umelej inteligencie.

Klimatická zmena môže zabiť 250-tisíc ľudí ročne. Také sú predpoklady Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá túto bilanciu predpovedá v rokoch 2030 až 2050. Obzvlášť náchylný na výkyvy počasia je podľa odborníkov Africký roh.

„Ak nenájdeme spôsob, ako varovať ľudí pred extrémnym počasím dostatočne skoro, bude to mať ničivé následky. Ľudia budú umierať, stratia strechy nad hlavou a úroveň chudoby sa výrazne prehĺbi,“ priblížil manažér potravinových systémov Svetového potravinového programu (WFP) OSN Isaac Obai.

Boju proti výkyvom počasia v Afrike za pomoci umelej inteligencie sa v Správach RTVS venovala redaktorka Martina Jančiarová:

Vedci prišli na lacnejšie riešenie

V bohatších krajinách meteorológovia predpovedajú počasie pomocou takzvaných superpočítačov. Tie dokážu každú sekundu spracovať 16-tisíc biliónov výpočtov. Pre rozvojové krajiny sú však veľmi drahé.

Vedci z Oxfordskej univerzity prišli spolu s WFP OSN na lacnejšie riešenie. V Africkom rohu budú ľudí pred počasím varovať pomocou umelej inteligencie.

„Na presné predpovedanie počasia systém trénujeme na starších údajoch. Tieto dáta potom porovnávame s najnovšími. Model sa postupne učí. Za presné predpovede dostane odmenu. Za zlé ho penalizujeme,“ vysvetlila klimatická vedkyňa Univerzity v Oxforde Shruti Nathová.

Systém sleduje satelitné údaje o oblakoch a ich teplote. Vedci ho naprogramovali tak, že ovládať sa dá z prenosného počítača.

„Sme presvedčení, že umelá inteligencia môže vylepšiť systém predpovedí. Ľudí dokážeme upozorniť dopredu niekoľko dní, ale aj celú sezónu,“ uviedla meteorologička Maislin Gudoshavová.

Zatiaľ program funguje v pilotnej verzii v Keni a v Etiópii. Podľa meteorológov už teraz prináša dobré výsledky a rozšíriť ho chcú aj do iných oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet