Na hlavný obsah

Ľudia, ktorí prepadli hazardu, môžu využiť špeciálny register. Zabráni im ďalej hrať

Štátna pomoc funguje už päť rokov.

Ľudia, ktorí prepadli hazardu, môžu využiť špeciálny register. Zabráni im ďalej hrať
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Hráči, ktorí uznajú, že sú závislí, môžu využiť takzvaný register samo-vylúčených hráčov hazardných hier. Dobrovoľne sa tak rozhodnú, že nebudú môcť stávkovať. Register existuje päť rokov a sú v ňom zapísané tisíce ľudí. Počet dobrovoľne zapísaných hráčov v ňom každoročne stúpa.

Anton mesačne minie viac než sto eur na stávkovanie. Jeho príjem mu to dovoľuje. No vyberá si. Na bežné zápasy stávku nepodá. „Napríklad, teraz boli prestávky, nič nebolo, žiaden futbal hokej, nič. Teraz je jedine na olympiáde tenis,“ povedal o tom, ako si vyberá.

Ľudia, ktorí prepadli hazardu, môžu využiť samo-vylúčených hráčov. Viac zisťoval v reportáži v relácii Správy redaktor Erik Adamson:

Na otázku, či niekedy uvažoval o tom, že prestane s hraním, odpovedá vyhýbavo. „Keď som vedel, že už nemôžem že mám iné výdavky, ktoré musím zaplatiť, keď náhodou niečo nevyšlo, tak nevyšlo. Vedel som sa kontrolovať v takýchto situáciách. Áno, vedel som aj prestať,“ zhodnotil Anton.

Štát ponúka hráčom, ktorí majú problém s hraním, pomoc. Okrem dostupnej liečby sa môžu obrátiť na úrad pre reguláciu hazardných hier. Ten ich zapíše do zoznamu dobrovoľne vylúčených hráčov.

„Tento zákonný nástroj je koncipovaný ako praktická a z nášho pohľadu veľmi účinná pomoc pre hráčov, ktorí majú problémy s hraním a ich hranie má už rizikový charakter,“ priblížil generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Martin Bohoš.

Vymazanie z registra nehrozí

Úrad vedie takýto zoznam už viac ako päť rokov. Dodnes sa doň dobrovoľne zapísalo viac ako sedemnásťtisíc osôb.

„Pokiaľ je žiadosť vyplnená správne, tak hráč je zaregistrovaný v registri vylúčených osôb. V prípade, ak by si to chcel rozmyslieť, zákon neumožňuje výmaz z registra skôr ako po šiestich mesiacoch,“ vysvetlil Bohoš.

„My vo všeobecnosti všetkým pacientom, ktorí prídu s problémami s hraním, odporúčame do takéhoto registra sa zaregistrovať. Je to taká dobrá pomôcka. Kleslo to, odkedy tento register vylúčených osôb funguje,“ povedal odborník na liečbu nelátkových závislostí Adam Kurilla.

Online systémy stávkových kancelárií dokážu vylúčeným hráčom zabrániť v hre už pri registrácii.

„Tiež overujeme, či medzi tým náhodou sa neregistroval do zoznamu vylúčených osôb. A v prípade, že sa tam ocitol alebo sa tam registroval, tak pristupujeme k tomu že je mu zamedzené hranie a môže si v podstate iba vytiahnuť prostriedky zo svojho hráčskeho účtu,“ dodal PR manažér spoločnosti Tipsport Slovensko Filip Timár.

V registri vylúčených hráčov je až stodvadsaťtisíc osôb. Prevádzkovatelia kasín, online herní či stávkových kancelárií sú povinní tento register lustrovať pri každom podaní stávky či registrácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika