Na hlavný obsah

Ľuďom rozdával cenné rady: Zomrel profesor a záhradkár Ivan Hričovský (†92)

Bol spätý s obľúbenou televíznou reláciou Farmárska revue.

Ľuďom rozdával cenné rady: Zomrel profesor a záhradkár Ivan Hričovský (†92)

V utorok (2. 7.) vo veku 92 rokov zomrel uznávaný slovenský profesor a pomológ Ivan Hričovský. Správa o jeho úmrtí sa objavila v stredu (3. 7.) na sociálnej sieti.

Ivan Hričovský bol neodmysliteľne spätý s obľúbenou televíznou reláciou Farmárska revue, prostredníctvom ktorej divákom rozdával cenné rady v oblasti záhradkárstva a ovocinárstva.

Hričovský sa narodil 23. januára 1932 v Hornom Hričove. Po skončení štúdia v roku 1955 na Vysokej škole záhradníckej v Lednici na Morave pôsobil v ovocinárskom výskume.

V roku 1989 sa jeho život spojil so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Na akademickej pôde vychoval veľa odborníkov ovocinárov a záhradníkov pre potrebu záhradníckej praxe.

Svoje znalosti prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti. Absolvoval mnoho prednášok a praktických inštruktáží, bol členom redakčných rád a prispievateľom v mnohých časopisoch.

Bohaté odborné znalosti odovzdával aj prostredníctvom televíznej obrazovky či rozhlasu. Napísal desiatky odborných publikácií a v rokoch 1990 – 2010 pôsobil ako predseda Slovenského zväzu záhradkárov. Neskôr bol aj čestným predsedom Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov.

V roku 2010 mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti hospodárstva, osobitne v oblasti ovocinárstva, štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra druhej triedy.

Slovenská televízia a rozhlas s jeho výraznú osobnosť pripomenie na Dvojke v stredu večer o 20.10 h v relácii Anjeli strážni.

O úmrtí profesora Ivana Hričovského sme informovali aj v Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko