Na hlavný obsah

Lykožrútová kalamita na Muránskej planine postupuje rýchlejšie ako sa predpokladalo, tvrdí ministerstvo

Opozícia kritizuje envirorezort, že využíva kalamitu na masívne spracovanie dreva.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že v Národnom parku Muránska planina postupuje lykožrútová kalamita rýchlejšie ako predpokladali. Opozícia kritizuje envirorezort, že využíva kalamitu na masívne spracovanie dreva.

Podľa envirorezortu sa kalamita v Národnom parku Muránska planina rozšírila aj do najvzácnejších chránených území.

Téme sa v reportáži venoval redaktor Slovenskej televízie Dominik Veľas. Pozrite si jeho reportáž zo Správ:

„Je tam aktuálne žiadosť na vypílenie asi 180 kusov stromov v takzvanej A zóne, ktoré sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti ciest a turistických chodníkov. Drevná hmota, ktorá je v tom piatom stupni,  hoci aj pri cestách, tak v porastoch zostane vo forme mŕtveho dreva,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa (SNS).

V oblastiach s nižším stupňom ochrany však rezort plánuje vyťažiť okolo 150-tisíc kubíkov dreva.

„Tie čísla rastú. Preto sa budeme snažiť kalamitu spracovať čo najrýchlejšie. Pôjde hlavne o aktívne chrobačiare, ktoré sú nebezpečné, aby nám chrobák nevyletel do ďalších zdravých porastov,“ povedal David Hančinský z odboru riadenia národných parkov ministerstva životného prostredia.

„Lykožrút pre Národný park nepredstavuje problém. Lykožrút predstavuje problém pre hospodárske využitie lesa. Je to kalamitný faktor, ktorý je takto definovaný v legislatíve, ktorá platí na území lesného hospodárstva, nie v ochrane prírody,“ priblížil zvolený kandidát na europoslanca  Michal Wiezik (PS).

Podľa bývalého štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Michala Kiču (Demokrati) ide len o maximalizáciu zisku z ťažby dreva.

„Zákazka, ktorá môže viesť pri takejto ťažbe dreva k sume až 30 miliónov eur, môže byť na konci dňa zadávaná nie transparentne, pretože o takéto niečo sa pokúšala práve Správa Národného parku Muránska Planina na Úrade pre verejné obstarávanie,“ vyhlásil Kiča.

„Áno, vyjde veľká cifra, ktorá v podstate bude stáť túto sanáciu. Na druhej strane, tam treba povedať, že to drevo, keď sa predá aj miestnym spracovateľom, tak prakticky obratom aj ten príjem za drevnú hmotu sa bude znova investovať do tohto územia,“ ubezpečil Kuffa.

Po spracovaní kalamity navrhol envirorezort začať so zalesňovaním a s vysádzaním zmiešaných stromov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny