Na hlavný obsah

Macron sa od prvého kola volieb neukázal na verejnosti. Krajná pravica zrejme ovládne aj nedeľné druhé kolo

Macronovi centristi skončili v prvom kole až tretí.

Macron sa od prvého kola volieb neukázal na verejnosti. Krajná pravica zrejme ovládne aj nedeľné druhé kolo
Predseda krajne pravicovej strany Národné zhromaždenie Jordan Bardella s líderkou krajnej pravice Marine Le Penovou. Foto: TASR/AP

Francúzsko v nedeľu (7. 7.) čaká druhé kolo predčasných parlamentných volieb. Očakáva sa víťazstvo krajne pravicového Národného združenia Marine Le Penovej. Ukazujú to prieskumy, aj výsledky prvého kola.

Centristický blok prezidenta Emmanuela Macrona v ňom skončil až tretí. Druhá bola koalícia ľavicových strán. Podľa médií sa prezident od zverejnenia prvých výsledkov neukázal na verejnosti.

Atmosfére vo Francúzsku pred druhým kolom parlamentných volieb sa v reportáži v relácii Správy :24 venovala redaktorka Slovenskej televízie Alexandra Zetková:

Poníženie pre prezidenta Emmanuela Macrona a prelomenie dlhoročného tabu, spojeného s voľbou krajnej pravice. To podľa európskych médií, prinieslo prvé kolo volieb.

„Naším cieľom v druhom kole je to, aby Národné združenie nezískalo väčšinu. Nasadili určitú fasádu a tým oklamali ľudí. Ich hodnoty sú úplným protipólom, tých našich. Preto budeme bojovať až do konca,“ uvedol premiér Francúzska Gabriel Attal.

„Mojou ambíciou je získať, čo najväčší počet hlasov. Oslovujeme preto všetkých voličov pravice aj stredu. Chceme väčšinu. Verím, že sa do vedenia Francúzska vráti zdravý rozum a spravodlivosť. Už v nedeľu sa môžem stať premiérom,“ povedal predseda Národného združenia Jordan Bardella.

Macron varoval pred občianskou vojnou

Volebný program Národného združenia kladie dôraz na obmedzenie prisťahovalectva. Ľavicový blok sľubuje nárast minimálnej mzdy. Vládny tábor hovorí o potrebe zastaviť krajnú pravicu.

Výsledky prvého kola volieb mnohých pobúrili. Emmanuel Macron ešte pred voľbami varoval, že ideológia Národného združenia môže vyvolať občiansku vojnu.

„Moje milované Francúzsko trpí. Hanbím sa za to, čo sa deje. Chce sa mi plakať, keď to vidím. Na tento protest som prišla aj napriek tomu, že mám zdravotné ťažkosti,“ povedala jedna z protestujúcich.

„Voľby odhalili, že demokracia je v našej krajine vážne ohrozená a môže za to strana, ktorá má uchopenie moci na dosah,“ dodal protestujúci muž.

Násilie spojené s politikou je vo Francúzsku na vzostupe. Bezpečnosť bude preto počas volieb posilnená. Možným nepokojom medzi priaznivcami krajnej pravice a ľavice má zabrániť až 30-tisíc policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet