Na hlavný obsah

Maďarská vláda zvyšuje poplatky v bankách. Zdanenie veľkých firiem sa otočilo proti ľuďom

Analytici nazývajú vládny plán za avantgardný myšlienkový pochod.

Maďarská vláda zvyšuje poplatky v bankách. Zdanenie veľkých firiem sa otočilo proti ľuďom
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/MTI/Hungarian PM’s Press Office

Maďarskí finanční analytici tvrdia, že príspevky, ktorými vláda pomáhala veľkým energetickým spoločnostiam a bankám, musia teraz doplatiť ľudia. Maďarská vláda dvíha poplatky za transakcie v bankách či zamieňanie peňazí.

Vo vojnových časoch mnohé firmy dosahujú mimoriadny profit. Tie chce vláda opätovne zdaniť a donútiť ich, aby zaplatili do takzvaného obranného fondu v tomto roku približne miliardu eur.

Vyšším poplatkom v maďarských bankách sa v Správach :24 venoval redaktor Gregor Martin Papucsek:

V prípade bánk ide napríklad o zvýšenie poplatkov za transakcie, či poplatkov za výmenu devíz. Vláda súbežne s tým zamrazuje bankové poplatky za vedenie účtu, alebo za používanie kariet, aby banky nemohli presunúť zvýšené poplatky na rodiny.

Takto sa vyjadril minister hospodárstva Márton Nagy, s ktorým sa však na sociálnej sieti sporí generálny riaditeľ Výskumného ústavu ekonomiky László Molnár.

Podľa neho plánovaný rozpočtový zisk vo výške miliardy eur znamená rovnaký mínus v peňaženkách obyvateľstva. Po pozastavení peňazí z európskych fondov je štátny rozpočet deravý, treba ho zaplátať, mieni expert.

Iní analytici nazývajú vládny plán z nedeľného mimoriadneho zasadania za avantgardný myšlienkový pochod. Vplyvom v pondelok (8. 7.) ráno oznámených opatrení, ktoré vstupujú do platnosti do mesiaca, na burze padal kurz OTP-Banky i MOL-u a pre Maďarov opäť zdraželo euro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet