Na hlavný obsah

Maďarsko má najviac problémov s právnym štátom: Na pretrvávajúce nedostatky upozornila eurokomisia

Krajina si myslí, že ide o vydieranie zadržanými financiami.

Maďarsko má najviac problémov s právnym štátom: Na pretrvávajúce nedostatky upozornila eurokomisia
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Najviac problémov s právnym štátom v Európskej únii má Maďarsko. Európska komisia (EK) v najnovšej správe v prípade Maďarska poukázala na pretrvávajúce nedostatky v oblasti demokratických štandardov vrátane korupcie, financovania politických subjektov, konfliktu záujmov a nedostatočnej nezávislosti médií.

Z dodržiavania zásad právneho štátu dostalo Maďarsko nedostatočnú. Takto hodnotia v Budapešti stredajšiu (24. 7.) správu EK. Viaceré komentáre dodávajú, že preto Maďarsko naďalej nedostane miliardy z eurofondov, kým vláda nepresadí zmeny v ôsmich témach, kde sú medzery v nezávislosti justície.

V krajine je slabé stíhanie korupčných káuz na vysokej úrovni, sťažovanie práce občianskych združení, diskriminácia nezávislých médií napríklad v oblasti štátnych inzerátov a reklám. Bežná je aj prax diskreditačných kampaní proti opozičným médiám a ich nepozývanie na vládne udalosti.

Spôsob politického nátlaku

To sú témy, ktoré figurovali aj vo vlaňajšej správe, a pre ktoré sa už aj vedie proti Maďarsku konanie pre porušovanie právneho štátu.

Práve pred mesiacom vypočúvala EK maďarského ministra pre európske záležitosti Jánosa Bóku, ktorý celý proces označil za spôsob politického nátlaku. V podobnom duchu teraz reagujú aj vládne analytické centrá. Tvrdia, že EK chce s Maďarskom robiť poriadky a vydierať krajinu zadržanými financiami.

Medzi prioritami maďarského predsedníctva uviedla vláda ešte v júni zaviesť poriadky s inštitúciami EÚ, ktoré neraz podliehajú korupcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet