Na hlavný obsah

Maďarsko preberá predsedníctvo Rady EÚ s mottom „urobme Európu opäť skvelou“. Niektorí analytici majú obavy

Do konca roka bude určovať európsku agendu.

Maďarsko preberá predsedníctvo Rady EÚ s mottom „urobme Európu opäť skvelou“. Niektorí analytici majú obavy
Maďarsko preberá predsedníctvo Rady EÚ s heslom "urobme Európu opäť skvelou". Foto: RTVS

Členským štátom Európskej únie od pondelka (1. 7.) predsedá Maďarsko. Predsedníctvo v Rade Európskej únie preberá od Belgicka a do konca roka bude určovať európsku agendu.

Maďarské predsedníctvo tvrdí, že chce hľadať skutočné riešenia skutočných problémov. Niektorí analytici sa však obávajú, že do úzadia by sa mohli dostať dôležité témy, vrátane podpory Ukrajiny.

Predsedníctvu Maďarska v Rade EÚ sa v relácii Správy :24 venoval spravodajca Martin Hílek:

Maďarsko preberá rotujúce predsedníctvo s mottom „Make Europe great again“ (prekl.: Urobme Európu opäť skvelou). Odkazuje na priority Budapešti na čele Európskej únie na nasledujúcich šesť mesiacov.

„Vojna v našom susedstve, odpútanie sa od globálnych konkurentov, krehká bezpečnostná situácia, nelegálna migrácia, prírodné katastrofy, dôsledky zmeny klímy a demografické trendy predstavujú pre Európu spoločné výzvy,“ uviedol minister pre európske záležitosti Maďarska János Bóka.

Hlavnou právomocou predsedníckej krajiny je určovať agendu v Bruseli, organizovať rokovania medzi členskými štátmi a hľadať medzi nimi kompromisy. Časť diplomatov sa obáva, že Budapešť, by mohla niektoré dôležité témy, vrátane pomoci Ukrajine, odstaviť na druhú koľaj.

„Maďarské predsedníctvo bude dôležité najmä pre samotné Maďarsko, aby ukázalo, že môže slúžiť a plniť úlohy ako čestný sprostredkovateľ, čo je úlohou predsedníctva,“ povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

Maďarsko v poslednom období zdržiavalo, či dokonca blokovalo dôležité rozhodnutia o podpore Ukrajiny. Aj preto bolo prioritou Európskej komisie, aby sa členské štáty dohodli na začatí prístupových rokovaní ešte minulý týždeň, počas belgického predsedníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet