Na hlavný obsah

Majiteľ firmy vo Francúzsku sľúbil svojim zamestnancom finančnú odmenu za účasť vo voľbách

Chce, aby jeho zamestnanci boli spoločensky zodpovední.

Majiteľ firmy vo Francúzsku sľúbil svojim zamestnancom finančnú odmenu za účasť vo voľbách
Členka volebnej komisie kontroluje totožnosť voličov vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/AP

Spolumajiteľ prepravnej spoločnosti v južnom Francúzsku sľúbil, že každému zo svojich 70 zamestnancov dá 50 eur, ak sa zúčastnia oboch kôl parlamentných volieb. Je mu jedno, ktorú stranu budú zamestnanci voliť. Chce ale, aby mali spoločenskú zodpovednosť, informuje agentúra AFP.

Vo Francúzsku sa v nedeľu (7. 7.) koná druhé kolo predčasných parlamentných volieb. Podľa odhadov má najväčšie šance na víťazstvo opozičná krajne pravicová strana Národné zhromaždenie (RN).

Spolumajiteľ firmy Pascal Biscroma sa domnieva, že ľudia v dedine Saint-Blaise neďaleko Nice sú unavení z politiky. Miestni obyvatelia si podľa neho hovoria, že nemá zmysel chodiť voliť, že aj tak sa nič neskončí tak, ako by chceli.

Rozhodol sa preto zvýšiť volebnú morálku svojich zamestnancov finančnou motiváciou vo výške, ktorá je podľa neho pre miestnych obyvateľov atraktívna.

Peniaze výmenu za pečiatku v preukaze

Voliči vo Francúzsku musia byť zapísaní v zozname voličov. Biscroma prisľúbil vyplatiť jednorazový príspevok výmenou za pečiatku na voličskom preukaze za účasť v prvom a druhom kole.

„Máme šťastie, že žijeme v demokracii,“ povedal Biscroma. Francúzske národné motto rovnosť, sloboda, bratstvo podľa neho nie sú len slová. „Sú to hodnoty, ktoré by jedného dňa mohli zaniknúť,“ hovorí muž, ktorý spolu s bratom podniká v oblasti dovozu piesku a zberu odpadu.

Voľby vo Francúzsku nie sú povinnosťou. Vo voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa konali začiatkom júna, sa vo Francúzsku zúčastnilo 51,5 percenta oprávnených voličov, pričom v obci Saint-Blaise to bolo 55 percent. Volebná účasť v prvom kole parlamentných volieb minulú nedeľu (30. 6.) bola v celej krajine takmer 67 percent. Ide o najvyššiu účasť za posledné desaťročia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet