Na hlavný obsah

Masívny útok Izraela v Pásme Gazy si vyžiadal desiatky mŕtvych, zasiahli utečenecký tábor

Ďalší utrpeli zranenia.

Masívny útok Izraela v Pásme Gazy si vyžiadal desiatky mŕtvych, zasiahli utečenecký tábor
Ilustračná snímka.

Pri sobotnom (13. 7.) izraelskom vzdušnom údere proti šéfovi vojenského krídla teroristického hnutia Hamas v Pásme Gazy prišlo podľa miestnych úradov o život najmenej 71 Palestínčanov a ďalších 289 utrpelo zranenia. V predchádzajúcej bilancii hovorilo ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom asi o 20 mŕtvych a 90 zranených.

Izraelská armáda potvrdila, že terčom útoku v oblasti Mavásí, označenej za humanitárnu zónu, bol vojenský líder Hamasu Muhammad Díf, a vyhlásila, že väčšinu obetí predstavujú členovia tohto hnutia.

Vysoký počet obetí podľa arabských médií spôsobilo vedenie úderu v miestach, kde sa nachádzajú početné stany palestínskych utečencov. Reportér izraelského armádneho rozhlasu povedal, že Díf sa zrejme skrýval v tejto humanitárnej zóne západne od mesta Chán Júnis..

Nebolo bezprostredne jasné, či Díf prišiel pri údere o život. Spolu s ním bol terčom úderu tiež Rafá Salámí, veliteľ brigády Hamasu v Chán Júnise, uviedla armáda. Saudskoarabská televízna stanica al-Hadas tvrdí, že Salámího pri údere zabili, zatiaľ čo Díf bol údajne vážne zranený.

Izraelský minister obrany Joav Galant sa pre zhodnotenie situácie zišiel s náčelníkom generálneho štábu armády Hercim Halevim a šéfom tajnej služby Šin Bet, uviedla ministrova kancelária. Stretnutia s najvyššími predstaviteľmi armády a tajných služieb má počas dňa v pláne tiež premiér Benjamin Netanjahu, uviedol jeho úrad.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu

Podľa izraelskej armády úder viedli v ohradenej oblasti Hamasu, kde väčšinu osôb predstavovali ozbrojenci.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Samí Abú Zuhrí však agentúre Reuters povedal, že pri údere zabili iba palestínskych civilistov. Útok označil za „vážnu eskaláciu“ a správy, že jeho cieľom mal byť Díf, za „nezmysel“ a snahu úder ospravedlniť.

„Všetci mučeníci sú civilisti a to, čo sa stalo, je závažná eskalácia genocídnej vojny, podporovanej Spojenými štátmi a mlčaním sveta,“ povedal Abú Zuhrí. Podľa jeho slov úder ukazuje, že Izrael nemá záujem na dosiahnutí dohody o prímerí.

Díf bol jedným zo strojcov brutálneho útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo zhruba 1 200 ľudí a ktorý rozpútal vojnu v Pásme Gaze. Prežil sedem izraelských pokusov o atentát, naposledy v roku 2021. A už niekoľko desaťročí mu patrí niektoré z prvých miest na izraelskom zozname najhľadanejších osôb.

Díf stúpal v hierarchii Hamasu viac ako 30 rokov, vytvoril sieť tunelov skupiny a podieľal sa na vývoji bômb. Podľa Izraela je zodpovedný za desiatky Izraelčanov zabitých pri palestínskych samovražedných atentátoch.

Izraelská vojenská ofenzíva si od októbra podľa sobotnej bilancie ministerstva zdravotníctva v Gaze vyžiadala životy najmenej 38 443 Palestínčanov, ďalších 88 481 od začiatku bojov utrpelo zranena. Údaje nerozlišujú medzi obeťami z radov ozbrojencov a civilistov, ktorých je zrejme väčšina.

Vojna tiež premenila veľkú časť husto zastavaného územia na trosky. Vyhnala väčšinu z 2,3 milióna obyvateľov úzkeho pobrežného pásu aj niekoľkokrát z domovov a spôsobila rozsiahlu humanitárnu krízu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet