Na hlavný obsah

Celosvetový výpadok systémov zasiahol slovenské poisťovne aj mobilného operátora

Meškania letov zo Slovenska boli malé.

Celosvetový výpadok systémov zasiahol slovenské poisťovne aj mobilného operátora
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Výpadok systémov v piatok (19. 7.) narušil prevádzku bánk, leteckú dopravu či televízne vysielanie v mnohých krajinách sveta. Na Slovensku sa výpadok dotkol najmenej dvoch poisťovní aj jedného mobilného operátora. Informovali o tom na svojich stránkach na sociálnej sieti.

Allianz Slovenská poisťovňa uviedla, že jej call centrum, asistenčné služby ani webové služby nie sú k dispozícii. V reakcii tiež o 12.00 h zatvorila všetky svoje kancelárie aj centrá. Celosvetový výpadok online služieb zasiahol aj poisťovňu Generali Slovensko. Potvrdila to v príspevku, v ktorom uviedla, že situáciu intenzívne rieši.

Technické problémy ovplyvnili aj fungovanie operátora Telekom SK. Ako uviedol na sociálnej sieti, hovory, správy či dáta fungujú. Jej systémy však nedokážu prijímať požiadavky zákazníkov. Týka sa to predajní aj kontaktných liniek či žiadostí o aktivácie rôznych služieb.

„Situáciu riešime od skorých ranných hodín, hľadáme alternatívne riešenia a IT systémy sa postupne stabilizujú. Chceme uistiť našich zákazníkov, že môžu naďalej využívať svoje služby a budeme informovať o ďalšom vývoji situácie,“ napísal operátor.

Manažér oddelenia externej komunikácie spoločnosti O2 Slovakia Ján Kalafut pre spravodajský portál spravy.rtvs.sk uviedol, že operátor aktuálne neeviduje žiadne negatívne vplyvy globálneho výpadku vo svojich interných systémoch.

„V tomto momente poskytujeme služby našim zákazníkom v plnom rozsahu,“ uviedol Ján Kalafut s tým, že situáciu pozorne monitorujú.

Výpadky sa nedotkli ani fungovania operátora Orange Slovensko. Pre spravodajský portál spravy.rtvs.sk to potvrdila špecialistka komunikácie spoločnosti Alexandra Piskunová. Hlasové, internetové aj televízne služby fungujú v plnom režime.

„Situáciu intenzívne monitorujeme, a to vratane našich dodávateľov, ktorých IT výpadok by mohol mať akýkolvek vplyv na naše fungovanie,“ uviedla Alexandra Piskunová.

Technické problémy zaznamenala aj poisťovňa Kooperativa, potvrdila to špecialistka komunikácie spoločnosti Lenka Nemeškalová. Výpadok služieb však už poisťovňa vyriešila a sú plne dostupné a funkčné, uviedla pre spravy.rtvs.sk.

Letiskové systémy fungujú

Hovorkyňa bratislavského letiska pre STVR potvrdila, že letiskový systém je plne funkčný. Cestujúcich vybavuje aj letisko v Košiciach. Výpadok zaznamenali spoločnosti Wizzair a Ryanair.

Na letisku v Košiciach používajú na vybavenie letov spoločností Ryanair a Wizz Air alternatívny vybavovací systém. Nezaznamenali pritom zásadné meškania. Napríklad let spoločnosti Ryanair do Liverpoolu odletel z letiska Košice o 10:25 s malým 15-minútovým meškaním.

„Vybavovanie všetkých ostatných letov, či už ide o charterové lety alebo pravidelné lety, spoločnosti Austrian Airlines, Lord Polish Airlines alebo Swiss prebieha štandardným spôsobom,“ informoval manažér letiska pre rozvoj obchodu Juraj Toth.

Odbavovací systém bratislavského Letiska Milana Rastislava Štefánika je plne funkčný. Aj v hlavnom meste však zaznamenali výpadok v prípade dopravcu Ryanair.

„Počas dnešného dňa máme naplánované tri odlety dopravcu Ryanair, do Milána, do Dalamanu v Turecku, do Dublinu, a ak bude problém pretrvávať, cestujúcich týchto letov odbavíme manuálne,“ uviedla hovorkyňa letiska Veronika Demovičová.

Ako sú na tom banky

Kontaktovali sme aj viaceré banky. Podľa odpovedí výpadky či nedostupnosť systémov neevidujú. „Aktuálne v tejto chvíli neevidujeme žiadne výpadky alebo nedostupnosť bankových systémov,“ oznámila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

„V našej banke aktuálne neevidujeme žiadne problémy. Situáciu však dôkladne sledujeme a v prípade nedostupnosti našich služieb budeme klientov informovať,“ vyjadrila sa hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Problémy nezaznamenalo ani ministerstvo hospodárstva. „Podľa informácií Ministerstva hospodárstva SR kľúčové spoločnosti kritickej infraštruktúry na Slovensku v pôsobnosti rezortu hospodárstva neboli zasiahnuté celosvetovým výpadkom serverov a výpočtovej techniky,“ informovala hovorkyňa ministerstva Mária Pavlusík.

„Elektrárne, distribučné spoločnosti, ale i štátna spoločnosť SPP tak fungujú bez prevádzkových obmedzení,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko