Na hlavný obsah

Médiá obleteli správy o zdanení výberov z bankomatu a prevodov peňazí. Rezort financií to popiera a hovorí o klamstvách

Aj podľa Národnej banky Slovenska ide o špekulácie.

Médiá obleteli správy o zdanení výberov z bankomatu a prevodov peňazí. Rezort financií to popiera a hovorí o klamstvách
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Podľa opozičných strán SaS a PS zvažuje koalícia zdaniť bezhotovostné prevody. Majú informácie, že je to už predmetom koaličných rokovaní. Vláda by tak našla recept na ozdravenie verejných financií v budúcom roku. Ministerstvo financií medializované správy popiera. Aj podľa Národnej banky Slovenska ide o špekulácie.

Opozícia tvrdí, že vláda zvažuje zdanenie prevodov peňazí z účtu na účet, posielanie výplaty, platenie faktúr či platbu kartou, ale aj výbery z bankomatov. To všetko by zvýšilo výdavky bežných ľudí a zamestnávateľom náklady na mzdy.

Zdaňovaniu bezhotovostných prevodov sa v Správach venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Strana SaS prišla aj s prepočtom, koľko by nás to stálo. Ministra financií Ladislava Kamenického a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD) vyzývajú, aby takéto úvahy zastavili.

„Podľa prepočtov štátne inštitúcie zaplatia na tejto dani celkovo 46 miliónov eur, domácnosti v tom priamom rade okolo 43 miliónov eur a 56 miliónov eur zaplatia podniky. Čiže hrubý výnos dane, podľa toho, ako si to predstavuje ministerstvo financií, by mal byť okolo 655 miliónov eur,“ priblížil poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS).

Rezort financií: Sú to klamstvá

Rezort financií sa proti tvrdeniam ohradil. Tvrdí, že nič také sa nechystá a ide o klamstvá. ,,Ministerstvo financií SR sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, že rezort plánuje zaviesť bežným občanom zdaňovanie výberov z bankomatov a bankových prevodov. Sú to klamstvá a ministerstvo financií takéto výroky považuje doslova za šírenie poplašných správ,“ uviedol rezort v písomnom stanovisku.

Bezhotovostné transakcie zdaňuje viacero krajín. Medzi nimi napríklad aj Maďarsko. „V Maďarsku bola táto daň zavedená v percentuálnej výške, to znamená 0,3 percent z transakcie, ale je tam zavedená horná hranica, čo je 10-tisíc forintov. Čo sa týka hotovostných výberov, tak v Maďarsku sú zdaňované sadzbou 0,6 percent,“ hovorí prezidentka Daňového fóra Slovenska Alica Orda Oravcová.

Slovenská banková asociácia hovorí, že ďalšie daňové zaťaženie by mohlo obmedziť financovanie všetkých. „Aktuálne daňové zaťaženie bánk pôsobiacich na Slovensku je jedným z najvyšších v EÚ, pričom v pomere k zisku pred zdanením je vôbec najvyššie v EÚ, a to až o 150 percent vyššie ako je priemer EÚ,“ priblížila Daniela Gilányi zo Slovenskej bankovej asociácie.

Rezort financií dodal, že momentálne pracuje na balíku konsolidačných opatrení. Podoba bude známa až po koaličných rokovaniach a opatrenia následne predstavia verejnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko