Na hlavný obsah

Medzi obeťami pondelkového ruského útoku na Kyjev sú aj štyri deti

Ruský nálet zasiahol okrem iného aj detskú nemocnicu.

Medzi obeťami pondelkového ruského útoku na Kyjev sú aj štyri deti
Záchranári nesú telo dieťaťa, ktoré zahynulo po ruskom útoku na Ukrajine. Foto: SITA/AP Photo/Alex Babenko

Medzi obeťami pondelkového (8. 7.) ruského leteckého útoku v Kyjeve sú aj štyri deti. Záchranári v utorok (9. 7.) pri odstraňovaní trosiek v Ševčenkovskej štvrti hlavného mesta našli telo chlapca. Oznámila to ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie (DSNS) na platforme Telegram.

Podľa nej pri útoku v hlavnom meste zahynulo 27 ľudí a 117 utrpelo zranenia. Ďalšie obete hlásila Dnepropetrovská oblasť. Celkovo tak podľa ukrajinských úradov zahynulo pri pondelňajšom ruskom útoku 40 ľudí. Ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

„Likvidácia následkov pokračuje na troch miestach,“ napísala DSNS. Rovnakú bilanciu ako ukrajinskí záchranári oznámil aj šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Kyjev na utorok vyhlásil deň smútku.

Pondelkový masívny ruský nálet na Ukrajinu zasiahol podľa ukrajinských predstaviteľov okrem iného aj detskú nemocnicu Ochmatdyt, kde sa liečia aj deti s rakovinou.

Je známe, že v tejto nemocnici zahynuli dvaja ľudia – lekár a príbuzný jedného z pacientov. Viac ako 50 bolo zranených, uviedla BBC na svojej ruskojazyčnej webovej stránke.

Nemocnica je známa aj mimo Ukrajiny

Kyjevská nemocnica Ochmatdyt je na Ukrajine i mimo nej známa svojimi zariadeniami na starostlivosť o deti a ročne vykoná približne desaťtisíc chirurgických zákrokov, informovala predtým agentúra Reuters. Naraz sa môže postarať až o 600 detských pacientov.

V inom zdravotníckom zariadení – súkromnej klinike Adonis – zomrelo podľa BBC päť zdravotníkov a dvaja pacienti. Ukrajinská Pravda uvádza deväť obetí útoku na túto kliniku.

Ruský útok zasiahol aj obytný dom v Ševčenkovskej štvrti, kde zahynulo sedem ľudí vrátane detí. Zasiahol aj priemyselný objekt, kde hlásia dve obete, a nákupné centrum v inej časti mesta. Tam podľa ukrajinského spravodajského servera zahynulo sedem ľudí.

Ďalšie obete pondelkového ruského útoku hlásia z Dnepropetrovskej oblasti, kde zahynulo jedenásť ľudí. Úrady tiež hlásia 170 zranených v postihnutých mestách. Útok vyvolal ostrú kritiku zo strany západných predstaviteľov.

Moskva, ktorá napriek množstvu dôkazov opakovane poprela, že by útočila na civilné ciele na Ukrajine, uviedla, že sa zamerala na vojenský priemysel a základne ukrajinského letectva.

Pondelkovému masívnemu ruskému útoku na Kyjev sa v Aktuálne :24 venoval aj spolupracovník Martin Dorazín:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet