Na hlavný obsah

Michalovce zavádzajú ako prvé mesto na Slovensku ku kamerám ďalší systém pre bezpečnosť občanov

Mestská polícia môže vďaka novinke zasiahnuť skôr.

Michalovce zavádzajú ako prvé mesto na Slovensku ku kamerám ďalší systém pre bezpečnosť občanov
Michalovčanom prinesiú väčšiu bezpečnosť detektory zvuku aj mobilná aplikácia. Foto: STVR

Vedenie mesta Michalovce zvyšuje bezpečnosť občanov. Kamerový systém mestskej polície rozšírili o detektory zvuku a aplikáciu Bezpečné mesto. Vďaka tomu vie mestská polícia v prípade problému zasiahnuť oveľa skôr.

Obyvatelia Michaloviec si dodnes pamätajú na tragickú vraždu z prvého januára 2023, keď útočník dobodal 46-ročnú Eriku v centre mesta. Počas útoku kričala o pomoc, nikto však na jej volanie o pomoc nereagoval.

Novinkám v bezpečnosti Michalovčanov sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Michalovce preto ako prvé mesto na Slovensku nainštalovalo na kamerový systém detektory zvuku. Na dispečingu mestskej polície tak dokážu zachytiť volanie ľudí v núdzi.

„Je tam kvalitný osemsmerový mikrofón, ktorý sníma danú oblasť a je tam procesor, ktorý udalosť vyhodnocuje. Dokážeme upozorniť na celý rad nebezpečných situácií typu výstrel, výkrik, prejavy agresie, rinčanie skla a podobne,“ priblížil zhotoviteľ detektorov Lukáš Svoboda.

„Hliadka automaticky bude vedieť, kam má prísť. Má to svoje súradnice, presné miesto,“ pokračoval Stanislav Bamburák z prevencie kriminality mestskej polície v Michalovciach.

Detektory aj aplikácia

Mesto Michalovce má zatiaľ zapožičané štyri detektory zvuku, rozmiestnené v rôznych častiach mesta. „Mesto už zároveň pracuje na tom, aby získalo externé finančné prostriedky na to, aby sme zakúpili detektory zvuku nielen na tieto štyri lokality,“ uviedla hovorkyňa mesta Mária Stričková.

Ďalšou novinkou je spustenie testovacej prevádzky bezplatnej mobilnej aplikácie Bezpečné mesto. Na základe GPS v telefóne pri zapnutí aplikácie môže mestská polícia sledovať váš pohyb a zasiahnuť. Aplikácia by Michalovčanom mala slúžiť koncom tohto roka.

„Pokiaľ nastane nejaká kritická situácia, čo sa bežne stáva, že niekedy v noci môže niekto ísť z práce a má nejaký problém, vidí, že ide nejaká osoba, ktorá sa správa podozrivo tak pomocou tejto aplikácie viem vyvolať SOS tlačidlo a poslať signál mestskej polícii, ktorá mi príde na pomoc,“ dodal vývojár aplikácie Bezpečné mesto Štefan Pavelka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny