Na hlavný obsah

Miliónom detí na svete chýba základné očkovanie: UNICEF a WHO upozorňujú na zanedbávanie detí vo viacerých krajinách

Vlani nemalo ani jednu dávku vakcíny 14,5 milióna detí.

Miliónom detí na svete chýba základné očkovanie: UNICEF a WHO upozorňujú na zanedbávanie detí vo viacerých krajinách
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Preočkovanosť detí vo svete stagnuje a stále sa nevrátila na úroveň pred pandémiou covidu-19. Upozornili na to v pondelok (15. 7.) v spoločnej správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Detský fond OSN (UNICEF). Detí, ktoré nemajú žiadne očkovanie, alebo ho majú len nedokončené, je o 2,7 milióna viac ako v roku 2019.

„Posledné tendencie ukazujú, že mnohé krajiny naďalej zanedbávajú deti,“ upozornila generálna riaditeľka UNICEF Catherine Russellová. V roku 2023 dostalo tri dávky vakcíny proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu (DTP) 108 miliónov detí, teda 84 percent tých, ktoré na to mali podľa veku nárok.

Toto percento sa nezmenilo od roku 2022, keď bol zaznamenaný mierny pokrok. V roku 2019, poslednom pred koronavírusovou pandémiou, preočkovanosť predstavovala 86 percent.

„Máme meškanie,“ pripustila na tlačovej konferencii riaditeľka WHO pre imunizáciu Kate O’Brienová. „Preočkovanosť sveta sa ešte úplne nespamätala z historického prepadu, ktorý nastal počas pandémie,“ vysvetlila O ‚Brienová.

Vlani nemalo ani jednu dávku vakcíny 14,5 milióna detí, zatiaľ čo predvlani ich bolo 13,9 milióna a v roku 2019 bolo úplne nezaočkovaných 12,8 milióna detí, vyplýva zo zverejnených údajov. „To ohrozuje životy najzraniteľnejších detí,“ varovala O’Brienová.

Problém v krajinách sužovanými konfliktmi

Polovica neočkovaných detí žije v 31 krajinách sužovaných konfliktmi. Tieto krajiny sú pritom zvlášť silno vystavené riziku šírenia niektorých chorôb, ktorým možno zabrániť, a to z dôvodu zlej bezpečnostnej situácie a nedostatočného prístupu k potravinám a zdravotníckym službám.

V týchto krajinách je oveľa pravdepodobnejšie, že sa deti nedostanú k nevyhnutnému preočkovaniu. K svojej tretej dávke DTP vakcíny, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie účinnej ochrany, sa vo svete nedostalo 6,5 milióna detí, vyplýva z aktuálnych údajov.

Rozdiely v preočkovanosti potom prispievajú k rozvoju určitých ochorení, ako sú osýpky. WHO a UNICEF vyjadrili znepokojenie nad oneskorením očkovania proti jednej z najinfikovanejších chorôb uprostred explózie epidémií po celom svete.

„Výskyt osýpok je varovným signálom existujúcich medzier v očkovaní, čo ako prvé zasiahne tých najzraniteľnejších,“ uviedol vo vyhlásení šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V roku 2023 dostalo svoju prvú dávku vakcíny proti osýpkam 83 percent detí na celom svete, čo je rovnaká úroveň ako v roku 2022, ale stále pod 86 percent z doby pred pandémiou.

Okrem toho iba 74 percent očkovaných proti osýpkam dostalo potrebnú druhú dávku. Na zastavenie epidémie je pritom nevyhnutná preočkovanosť na úrovni 95 percent, upozorňujú agentúry OSN. V roku 2023 tak bolo zaznamenaných vyše 300-tisíc prípadov osýpok. To je takmer trikrát viac ako v predchádzajúcom roku, upozornil Ephrem Lemango z UNICEF.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet