Na hlavný obsah

Poslanci schválili novelu Trestného zákona. Zohľadňuje pripomienky eurokomisie

Parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci schválili novelu Trestného zákona. Zohľadňuje pripomienky eurokomisie
Výsledky hlasovania o zmene novely Trestného zákona, ktorá reaguje na pripomienky Európskej komisie (EK). Foto: SITA/Tomáš Susko

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (16. 7.) schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje na pripomienky Európskej komisie (EK). Za legislatívnu zmenu hlasovalo 77 poslancov. Parlament rokoval o novele v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci sa museli aj napriek letnej pauze vrátiť do lavíc pre časť novely Trestného zákona. Upravuje sadzby za ekonomické trestné činy, ktoré súvisia s čerpaním eurofondov na Slovensku.

Európskej komisii sa nepozdával zámer vlády Roberta Fica (Smer-SD) znížiť tieto tresty. Slovensku pohrozila, že by sa v prípade prijatia nižších sadzieb mohli obmedziť alebo zastaviť niektoré platby z Európskej únie.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) predložil na utorkové rokovanie ústavnoprávneho výboru pozmeňovacie návrhy, ktoré precizujú definíciu finančných záujmov EÚ a obsahuje aj jednu technickú úpravu. Výbor odporúča poslancom schváliť legislatívu aj s týmito zmenami.

Reakcia vlády prišla počas minulotýždňového zasadnutia. Kabinet to odôvodnil, že nechce Slovensko ekonomicky ohroziť. Opozícia kritizuje koalíciu, že opätovne využíva skrátené legislatívne konanie, ktoré si odsúhlasili v pondelok (15. 7.). Zároveň ju posunuli do druhého čítania.

SaS deklarovala, že za novelu nezahlasuje. KDH síce skrátené legislatívne konanie kritizovalo, avšak nevylúčilo, že by za zákon hlasovalo. Hnutie Slovensko informovalo, že „zbabranú“ novelu Trestného zákona nepodporí. Podľa poslanca Júliusa Jakaba sa v parlamente koná festival chaosu a neschopnosti vládnej koalície.

PS s vlastným pozmeňujúcim návrhom

Opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Beáta Jurík (PS) upozorňuje, že koaličný pozmeňujúci návrh opravuje predloženú novelu Trestného zákona len čiastočne. Predstavila preto pozmeňujúci návrh z dielne PS, ktorým chce ešte viac spresniť jednotlivé ustanovenia vo vzťahu k ochrane finančných záujmov Európskej únie.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) namietal, že definícia finančných záujmov Európskej únie (EÚ) bola konzultovaná s Európskou komisiou. Uviedli to v pléne NR SR.

„Ak toto neopravíme dobre teraz, tak, žiaľ, potom to už len budeme musieť nejakým spôsobom vysvetľovať Európskej komisii,“ skonštatovala Jurík. V pozmeňujúcom návrhu jej chýba taká definícia, ako určuje európska smernica. K finančným záujmom EÚ budú podľa nej v zákone k jednej veci dve definície.

Podľa ministra spravodlivosti je navrhovaná definícia finančných záujmov Európskej únie plne v súlade s príslušnou smernicou Európskeho parlamentu a Rady EÚ a nie je nekompletná. „Na základe komunikácie s Európskou komisiou sme upravili túto definíciu aj o príjmy, nielen výdavky v rámci rozpočtov EÚ,“ podotkol.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) zopakoval, že klub SaS za novelu nezahlasuje, hoci predstavuje mierne zlepšenie. Vláda podľa neho upravuje chybu, ktorú sama urobila. „Náprava je nedostatočná, nesystémová, miesto dobrého nastavenia pravidiel sa zavádzajú výnimky zo zlých pravidiel a ešte aj možno zlým spôsobom, ktorý nenaplní očakávania Európskej komisie,“ vyhlásil.

Novele Trestného zákona sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko