Na hlavný obsah

Ministerka M. Šimkovičová podpísala memorandum o spolupráci v oblasti kultúry so Spojenými arabskými emirátmi

Štáty by si počas piatich rokov mali vzájomne vymeniť kultúrne dedičstvo.

Ministerka M. Šimkovičová podpísala memorandum o spolupráci v oblasti kultúry so Spojenými arabskými emirátmi
Slovensko a Spojené arabské emiráty podpísali memorandum o spolupráci v oblasti kultúry a umenia. Foto: Ministerstvo kultúry SR

Slovensko a Spojené arabské emiráty podpísali memorandum o spolupráci v oblasti kultúry a umenia. Počas piatich rokov si tak vzájomne vymenia kultúrne dedičstvo a tradície oboch krajín. Slovensko by malo navštíviť Spojené arabské emiráty už budúci rok.

Memorandum podpísala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (SNS) a minister kultúry a vzdelávania Spojených arabských emirátov šejk Salem bin Khalidi Al Qassimi v pondelok (22. 7.) v priestoroch Bratislavského hradu. Informuje o tom rezort kultúry.

Podľa ministerky je podpis dokumentu jedným zo spôsobov, ako dostať “jedinečnú slovenskú kultúru do sveta“. Memorandom podľa jej slov podčiarkujú dôležitosť vzájomných vzťahov a dávajú signál, že chcú rozvíjať spoluprácu.

Šimkovičová navrhla zorganizovať prezentáciu slovenskej kultúry v Spojených arabských emirátoch v roku 2025. V roku 2026 by zase mala na Slovensku dostať priestor na reprezentáciu kultúra Spojených arabských emirátov. „Som presvedčená, že takáto výmena nielen posilní naše bilaterálne vzťahy, ale otvorí im úplne novú perspektívu, ktorá bude prospešná pre obe strany,“ vyhlásila ministerka kultúry SR.

V rámci návštevy si minister kultúry a vzdelávania šejk Salem bin Khalidim Al Qassimi pozrel aj vzácnu Bašagićovu zbierku islamských rukopisov v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko