Na hlavný obsah

Ministerstvo chce odstrániť skryté poplatky v ambulanciách. Podľa lekárov je otázne, či to pomôže. Problém vidia inde

Katalóg výkonov sa nezmenil už 20 rokov.

Ministerstvo chce odstrániť skryté poplatky v ambulanciách. Podľa lekárov je otázne, či to pomôže. Problém vidia inde
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková. Foto: TASR/Dano Veselský

Nekalé alebo skryté poplatky chcú odstrániť. Ministerstvo zdravotníctva naďalej pracuje na audite poplatkov a doplatkov v ambulanciách. Bez nového katalógu ambulantných výkonov je však podľa Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska zbytočný. Nepomôže ani pacientom, ani ambulanciám.

Rezort zdravotníctva chce zaviesť poriadok v poplatkoch. Od tých za administratívne potvrdenia, nadštandard, až po tie, ktorými si ambulancie kompenzujú chýbajúce peniaze na prevádzku.

Auditu poplatkov ministerstva zdravotníctva a jeho nedostatkom sa v Správach venovala redaktorka Veronika Čokinová:

„V priebehu tohto leta budeme dokončovať audit poplatkov a doplatkov v ambulanciách s nejakým informatívnym materiálom. Sme dohodnutí predbežne s vedením ministerstva, že by sme prišli na vládu v septembri,“ informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Rezort zdravotníctva chce zabrániť tomu, aby pacienti odkladali návštevu lekára pre obavy, koľko budú musieť platiť. Podľa prieskumu tak urobilo 23 percent ľudí. Auditom sa to však podľa Spoločnosti všeobecných lekárov nevyrieši.

„Audit znamená, že sa vykonáva kontrola, teda, že sa niečo s niečím porovnáva. Pokiaľ nie je katalóg výkonov, v ktorom je uvedený výkon, teda čo sa s pacientom robí, koľko ten výkon stojí, teda koľko zaplatí zdravotná poisťovňa, tak my nevieme, koľko by mal doplatiť pacient,“ ozrejmila prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

Nový katalóg výkonov

Ministerstvo pracuje na novom katalógu výkonov. Zdravotné poisťovne totiž uhrádzajú lekárom starostlivosť podľa cenníka, ktorý sa nemenil 20 rokov.

„Pilotná fáza aktualizácie katalógu zdravotných výkonov by sa mala spustiť 1. októbra 2024. Do plnej prevádzky by mal byť uvedený 1. januára 2027,“ uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

Lekári tento termín kritizujú. Očakávali, že katalóg s novými cenami výkonov bude spustený už od budúceho roka.

„Pokiaľ katalóg výkonov nebude uvedený do prevádzky, tak nemôžeme očakávať, že sa situácia s poplatkami vyrieši tak, aby pacienti poplatky neplatili. Skôr sa situácia bude zhoršovať,“ upozornila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Lekári nemôžu podľa Orosovej prevádzkovať ambulancie za menej peňazí, ako sú náklady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko