Na hlavný obsah

Rezort spravodlivosti zrušil analytické centrum, pomáhalo aj pri boji s korupciou. O prácu prišli desiatky ľudí

Podľa ministerstva ide o organizačnú zmenu.

Rezort spravodlivosti zrušil analytické centrum, pomáhalo aj pri boji s korupciou. O prácu prišli desiatky ľudí
Ilustračná snímka - budova ministerstva spravodlivosti. Foto: STVR

Na ministerstve spravodlivosti zrušili analytické centrum. O prácu prišlo 27 ľudí. Bývalá ministerka Mária Kolíková upozorňuje, že bolo kľúčové aj pre boj s korupciou. Rezort spravodlivosti reaguje, že ide iba o organizačnú zmenu. Očakáva, že prinesie väčšiu efektivitu.

Analytické centrum ministerstva spravodlivosti vzniklo počas tretej vlády Roberta Fica a viac ako osem rokov pomáhalo pri rozhodovacích procesoch rezortu. Spracovávalo údaje potrebné pri prijímaní strategických rozhodnutí. Cieľom bolo podľa jeho pracovníkov čo najefektívnejšie využívať verejné zdroje.

Prečo zaniklo analytické centrum ministerstva obrany zisťovala v Správach redaktorka Katarína Wildová:

„Za ten čas sme vybavili viac ako 2 200 štatistických požiadaviek, posúdili desiatky investičných projektov ministerstva, aktualizovali sme desať semaforov plnenia plánu obnovy a odolnosti. Pripravili sme viaceré analýzy vplyvov na podnikateľské prostredie a ďalšie stovky analýz a analytických výstupov pre vedenia rezortu,“ priblížilo analytické centrum na sociálnej sieti.

Na koniec analytického centra upozornila exministerka Mária Kolíková. Podľa nej by bez dát centra nemohla byť zrealizovaná reforma justície ani plán obnovy.

„Všetka ich práca je ako keby hodená do koša. A nielen to, ale aj dáta, ktoré prichádzajú z jednotlivých súdov. Sú kľúčové aj pre boj proti korupcii. Jednoducho analytické centrá dávajú zrkadlo politikom, čo sa v krajine deje na základe objektívnych dát a nie na základe toho, čo si politici myslia, že by chceli a mali urobiť,“ reagovala poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

Ministerstvo spravodlivosti reaguje, že ide o organizačnú zmenu, ktorá má priniesť efektivitu. Tvrdí, že rezort o nazbierané dáta nepríde.

„Organizačnou zmenou Ministerstvo spravodlivosti SR napríklad odstráni viackoľajnosť pri vybavovaní rozličnej agendy. Agenda podstatná pre efektívne fungovanie rezortu bude presunutá pod vecne príslušné sekcie a odbory,“ informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Barbora Škulová.

Zanikol aj analytický útvar ministerstva obrany

Exministerka upozorňuje, že analytické centrum na ministerstve spravodlivosti nie je jediné. K 30. aprílu zanikol po šiestich rokoch fungovania aj analytický útvar na ministerstve obrany.

„Ja si to viem vysvetliť jedine tak, že štát nechce, vláda nechce, aby ľudia vedeli, ako to naozaj s tou krajinou je. Aby boli prístupné len také informácie, ktoré podporujú jednoducho politiku tejto vlády,“ podotkla Kolíková.

„Nestihli sme dokončiť a predstaviť viaceré rozbehnuté projekty. Aj preto dúfame, že kvalitná nezávislá analytika slovenskej a zahraničnej obrannej politiky bude na MO SR pokračovať aj po našom odchode,“ uviedol útvar na sociálnej sieti.

Ministerstvo obrany reaguje, že útvar, v ktorom pracovalo päť štátnych zamestnancov, zanikol s cieľom zefektívniť personálne kapacity v rámci rezortu.

„Pre úplnosť dodávame, že úlohám v oblasti analýz aktuálnych politík rezortu obrany, obrannému plánovaniu či spracovávaniu podkladov pre informované rozhodnutia vedenia ministerstva sa prioritne vždy venovala sekcia obrannej politiky MO SR,“ ozrejmilo ministerstvo obrany v písomnom stanovisku.

„Analytický útvar sa so svojím expertným vkladom zaoberal predovšetkým nadstavbovými témami, akými sú napríklad pripravenosť ozbrojených síl na klimatickú zmenu či vesmír ako operačná doména,“ dodalo.

Oba analytické útvary vznikli vďaka eurofondom z Operačného programu Efektívna verejná správa. Peniaze sa z neho prestali čerpať koncom minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko